Alaposan felforgatják a német energiapiacot

  • külföld
  • 2018.03.13
    11:22
  • MTI, Greenport
Szétosztja egymás között az Innogy német energiacéget az RWE és az E.ON. Komoly spórolásra számít mindkét nagy társaság.

Feldarabolják az Elmű-Émász társaságcsoport német tulajdonosát, az Innogy nevű megújuló energiaforrásokra szakosodott energiaipari céget. A német RWE energetikai óriáscég leányvállalatának egy része a versenytárs E.ON-hoz kerül, másik része pedig az RWE-nél, miközben az RWE tőkeemelés révén 16,67 százalékos tulajdonrészt szerez az E.ON-ban.

Az Innogy hálózatüzemeltetéssel foglalkozó részlegét olvasztják be az E.ON-ba, a megújuló forrásokra alapozó energiatermeléssel foglalkozó részleget pedig az RWE-be. A 2016-ban alapított Innogy ezzel megszűnik.

Az átszervezés révén az E.ON és az RWE profilja is megváltozik. Az E.ON az energiahálózatokra fókuszáló vállalattá alakul, megújuló energiaforrások kiaknázásával foglalkozó üzletágát pedig átveszi az RWE, amely az Innogy megalapítása óta elsősorban kőszénnel vagy földgázzal működtetett erőművek, illetve atomerőművek üzemeltetésére összpontosított.

Az ügyletet több lépésben hajtják végre, de még szükséges hozzá a két társaság igazgatóságának jóváhagyása, és a versenyfelügyeleti engedély. A német kormány támogatja a tervet, ezt hétfőn Angela Merkel kancellár és Brigitte Zypries gazdasági miniszter is jelezte.

A több mint 42 ezer embert foglalkoztató Innogy a hétfőn közölt adatai szerint 2017-ben 43,13 milliárd euró (13,3 ezer milliárd forint) bevételre tett szert, ami 1,1 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 43,61 milliárd euróhoz képest. Adózott eredménye 778 millió euró volt, ami 48,6 százalékos csökkenés a 2016-ban elért 1,51 milliárd euróhoz viszonyítva.

Az ügylet révén mindkét nagy cég komoly összegeket szeretne megspórolni a működési költségeken a párhuzamosságok megszüntetésével. A Bloomberg szerint az E.ON 700 millió eurót tervez megspórolni, az RWE pedig 50 milló euróval lesz beljebb.