Atomerőművet akar a lengyel kormány is

Saját erőből építene három blokkos atomerőművet Lengyelország. A kormány márciusban dönthet az ügyben.

A lengyel kormány márciusban dönthet az ország első atomerőművének a megépítéséről – jelentette ki Krzysztof Tchórzewski energetikai miniszter hétfőn egy vidéki gazdasági fórumon.

“Minden kutatás azt mutatja, hogy ezt az utat kell választania Lengyelországnak” - mondta. A lengyel energetikai minisztérium szerint a három blokkból álló, 4500 megawatt teljesítményű atomerőmű 2040-ig készülne el. A beruházás költségeit 75 milliárd zlotyra (5500 milliárd forint) becsülik.

Az energetikai miniszter már tavaly augusztusban felvetette az atomerőmű megépítésének ötletét, akkor azt mondta, hogy saját erőből akarják megvalósítani:

„A pénzünk is megvan hozzá és képesek is vagyunk rá.”

A lengyel kormány 2014 elején fogadta el a nemzeti atomenergia-programot, amiben két, egyenként 3 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű megépítésének jogi kereteit dolgozták ki. Az akkori tervek szerint az építkezés 2019-ben kezdődött volna és 2024-re készült volna el az erőmű, de a projekt megakadt.

A lengyel kormány által a beruházás előkészítésével megbízott PGE EJ1 társaság – amely a döntően állami részesedésű Lengyel Energetikai Csoport (PGE) tulajdona – ugyanis 2015-ben szerződést bontott a beruházással kapcsolatos terepmunkákat végző WorleyParsons (WP) ausztrál tervező céggel. Ezt azzal indokolták, hogy „rendre nem vette figyelembe a kidolgozott tanulmányokhoz fűzött lengyel észrevételeket”. A WP viszont azt állította, hogy ő maga mondta fel a szerződést “professzionalizmus hiánya, továbbá a hiányzó szervezeti struktúrák és eljárások” miatt, amiket a a lengyel fél részéről tapasztaltak.