Mit hoz Magyarországnak a nagy német energiabiznisz?

  • belföld
  • 2018.03.14
    11:04
  • Greenport
Egy multi kezébe kerülhet a hazai áramfogyasztók és elosztó hálózat nagyobb része a német E.On és RWE között megkötött üzlet révén.

Teljesen átalakul a német energiapiac a minap bejelentett hatalmas tranzakció nyomán. Az E.On, és az RWE az egymással megkötött több tízmilliárdos üzlet révén gyakorlatilag felosztotta egymás között az energetikaiiparágat: az RWE lesz Európa vezető áramtermelője, miután minden korábbi E.On és RWE megújuló érdekeltség hozzájuk kerül, és megtartják a hagyományos erőműveiket is. Az E.On az értékesítésre és elosztásra áll rá, ők fogják eljuttatni és eladni az áramot a fogyasztóknak.

A tranzakciónak azonban magyarországi következményei is lesznek, amikre a G7 gazdasági lap hívta fel a figyelmet. A két német cégnek ugyanis Magyarországon is vannak érdekeltségeik:

  • az RWE a most felosztott Innogy révén a tulajdonosa a több tízezer kilométeres hálózatával 2,1 millió millió hazai háztartást elektromos árammal ellátó Elmű-Émásznak;
  • az E.On pedig maga is jelen van áramelosztó szolgáltatóként itthon: hozzá eddig 2,5 millió fogyasztó és ugyancsak pár tízezer kilométernyi elektromos hálózat tartozott.

Amennyiben a versenypiaci felügyeletek jóváhagyják a tranzakciót, akkor az E.Onhoz kerül - még nem tudni, hogy egységes márkanév alatt-e - , az Elmű-Émász ügyfeleivel és hálózatával mindenestül, amivel

egy kézbe kerül a hazai fogyasztók és hálózat nagyobb része.

Ezzel a lap szerint pont ellentétes felállás alakul ki az árampiacon, mint ami a gázpiacon megfigyelhető volt, ahol minden a magyar állam kezébe került, ezért érdekes, mit lép majd a magyar állam, ami maga szerette volna megszerezni az egész szektort.