Innovációs díjat ért a Mol traktrordízele

  • belföld
  • 2018.03.28
    15:45
  • Greenport
A nehézgépjárművek számára kifejlesztett speciális dízelüzemanyagért járt az elismerés.

Díjazták a Mol Zrt.-t is a XXVI. Magyar Innovációs Nagydíjon. A társaság az Ipari Innovácós Díjat vehette át, egy új üzemanyagtípus kifejlesztéséért. A nehézgépjárművek számára kifejlesztett XXL Dízel elnevezésű, csökkentett emissziójú üzemanyag, 2-4 százalékkal csökkenti a célzott géppark fogyasztását is.

Az elismerést Szabó Szabolcs Pál, a Mol értékesítési igazgatója vette át az 1991-ben alapított díj átadó gáláján a Parlament Felsőházi termében. Az elismerést átadó Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkár az új üzemanyag társadalmi-gazdasági hasznát emelte ki.

A sportautóktól a nehézgépekig jelentősen különböznek egymástól a különböző gépjárművek, ezért merült fel az ötlet, hogy egy bizonyos jól körülhatárolható járműfajtára fejlesszenek üzemanyagot.

A nagy lökettérfogatú motorral szerelt nehézgépjárművekben találták meg azt a szegmenst, amire kereskedelmi szempontból érdemes volt külön üzemanyagot fejleszteni

- mondta a Greenportnak Szabó Szabolcs Pál a díj átvétele után. Kimondottan nehézgépjárművekre, mezőgazdasági eszközökre, kamionokra, teherautókra fókuszáltak. Az új üzemanyag sikerét az is jelzi, hogy tavaly már jóval több mint 130 millió liter fogyott belőle.

A kereskedelmi igazgató arra számít, hogy a Mol idén is kiveszi a részét az üzemanyag-kiskereskedelemben az utóbbi időszakban megfigyelhető évi 1-3 százalékos növekedésből. Ezt az eddig ismert idei értékesítési adatok is megerősítik - mondta, és jelezte, reméli, hogy új fogyasztókat is meg tudnak szólítani többek között az új üzemanyaggal is.


Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Marczinkó Zoltán István és Szabó Szabolcs Pál - Fotó: Greenport.hu

A keddi díjátadó gálán egy másik energetikához kapcsolódó projektet is elismerésben részesített a Magyar Innovációs Szövetség: a Heatventors Kft. fázisváltó anyaggal működő energiatároló rendszerét.

A 2017-es Magyar Innovációs Nagydíjat amúgy a Richter Gedeon Nyrt. kapta skizofrénia és bipoláris zavarok kezelésére kifejlesztett gyógyszerekért (a cariprazin hatóanyagtartalmú Vraylar és Reagila).

A további díjazottak:

  • a KITE Zrt. kapta az Agrár Innovációs Díjat az időjárásfüggetlen starter trágyázási rendszerért;
  • a Gremon Systems Zrt. kapta a Környezetvédelmi Innovációs Díjat egy súlymérésen alapuló, a nővények szervesanyag termelését mérő döntéstámogató technológiáért;
  • a Kőröstej Kft. kapta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díjat új, innovatív tejipari csomagolásért, illetve sajt- és tejkészítményekért;
  • a Shapr3D Zrt. kapta a Startup Innovációs Díjat az Apple eszközökre fejlesztett 3D tervező alkalmazásért;
  • és kiemelt dícséretben részesült a nyíregyházi Agrova Kft., a Phylazonit bakrtériumos talajjavító technológiáért.

Legfrissebb