Már finn engedélye is van az Északi-Áramlat 2 gázvezetéknek

  • külföld
  • 2018.04.06
    11:13
  • Greenport
Egy finn engedélyt is megkapott a vitatott gázprojekt, de így is csak a német szakaszra van meg minden engedélye a vitatott beruházásnak.

A finn hatóságok csütörtökön hagyták jóvá, hogy a Németországba orosz gázt a Balti-tenger alatt szállító gázvezeték nyomvonala áthaladjon a finn kizárólagos gazdasági zónán. Ezzel azonban még nincs minden rendezve, még szükség van egy további a környezetvédelmi hatásokat is mérlegelőt finn engedélyre is, amiről pár héten belül dönthetnek.

A sokak által kritizált csővezeték építésének megkezdéséhez egyelőre csak a német szakaszon rendelkezik minden engedéllyel, az utolsót a múlt héten hagyták jóvá. Finnországon kívül még Oroszországban, Svédországban és Dániában meg kell szereznie különböző engedélyeket a beruházó - az orosz Gazprom által vezetett - konzorciumnak.

Németország gazdasági szükségszerűségre hivatkozva teljes mellszélességgel kiáll a projekt mellett, de több uniós szervezet és tagállam is ellenzi, illetve az USA sem nézi jó szemmel. Az EU vezetése, a lengyelek, és a balti országok szerint a vezeték révén az európai gázpiac még nagyobb mértékben ki lesz szolgáltatva az oroszoknak, akiknek nem érdeke az európai gázellátás diverzifikálása.

(via: Oilprice.com)

Legfrissebb