Elfogultsággal vádolják a Nemzetközi Energiaügynökséget

Illúziókba ringatják a döntéshozókat, hogy teljesülhetnek a klímacélok, miközben a fosszilis energiagordozók felhasználásának általuk jósolt bővülése valójában lehetetlenné tenné ezt - állítja egy tiszta energiás érdekképviseleti csoport.

Elfogultsággal vádolják a Nemzetközi Energia Ügynökséget (IEA) a fosszilis energiahordozók irányába. A tiszta energia elterjesztésén dolgozó Oil Change International (OCI) és a Energy Economics and Financial Analysis (EEFA) szerint az IEA olyan irányba vezeti az államokat, ami ellentétben áll a párizsi klímaszerződés céljaival.

A két szervezet közös figyelmeztetésében IEA-nak az államok és befektetők által stratégiai döntésekhez előszeretettel használt New Policy Scenario-ját (NPS) emelte ki, ami a szén-, az olaj- és a gázfelhasználás bővülését jósolja. Ez szerintük olyan mértékű bővülést jósol, ami semmissé teszi azt a törekvést, hogy a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésével kordában tartsák a globális felmelegedést, ugyanakkor hamis illúziókba ringatják a döntéshozókat arról, hogy a bővülés ellenére teljesíthetők a klímacélok.

“Az IEA jövőképében a világ továbbra is a fosszilis energiahordozók függésében marad. Ez, mint a politikai és üzleti döntések alapja pedig könnyen önbeteljesítő jóslatként hathat” idézték Greg Muttittot, a OCI kutatási igazgatóját. Szerinte az energiaügynökségnek nem hátráltatni, hanem inkább segítenie kellene az államokat a klímacélok teljesítésében.

Az IEA szerint inkorrekt azt állítani, hogy fenntartható fejlődési prognózisuk nem áll összhangban a párizsi klímacélokkal. Szerintük a káros gázok kibocsátásának mértéke még 2020 előtt tetőzik, majd 2040-ig meredeken csökkenni fog.

(via: Energy Live News)

Legfrissebb