Nyolcmillió euróért segítik a horvát kormányt az INA visszavásárlásában

Eldöntötte a horvát kormány, kikkel végezteti el az elemzői és konzulensi munkát az INA Mol-tól való visszavásárlásában. A három cégből álló konzorcium 8 millió eurót kér a tanácsadásért.

A Morgan Stanley, az Intesa Sanpaolo Group és a Privredna Banka Zagreb (PBZ) konzorciumot választotta befektetési tanácsadónak a Mol Nyrt. kivásárlásához az INA horvát olajipari vállalatból a horvát kormány kedden.

A kabinet még tavaly december 15-én kért fel ajánlattételre 22 nemzetközileg elismert tanácsadót 2018. január 15-i határidővel. A határidőt később a jelentkezők alacsony száma miatt meghosszabbították, de így is összesen hét ajánlatot kaptak az elemzői és konzulensi munka elvégzésére, 7 millió és 14,3 millió euró közötti összegekkel. A Morgan Stanley, az Intesa Sanpaolo Group és a PBZ közös ajánlata, amit a "legversenyképesebbnek értékelt" a kormány, 8 millió euróba (közel 2,5 milliárd forint) kerül.

A befektetési tanácsadónak az lesz a feladata, hogy előkészítse a vásárlást, szakértői értékbecslést végezzen, valamint potenciális stratégiai partnereket kutasson fel.

A horvát kormány tavaly január közepén külön tanácsot hozott létre a tárgyalások lefolytatására a Mol Nyrt.-vel az INA részvényeinek visszavásárlásáról. A tanács iránymutatást ad, intézkedéseket tesz és tanácsokkal látja el a kormányt. A testület munkájában a szaktárcák miniszterei és a kormányfő is részt vesz.

Zágráb 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz, mert úgy vélték, hogy a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, és elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, továbbá a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésének megállapítására vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

A döntőbírósági határozat után Andrej Plenkovic horvát kormányfő 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Legfrissebb