Megtisztítja a piszkos olajcégektől portfolióját a dán nyugdíjalap

  • külföld
  • 2018.04.13
    12:14
  • Greenport
Több tucat gáz- és olajcéget vizsgáltak meg, és amelyik nem foglalkozik vezetői szinten a párizsi klímaegyezmény megvalósításával, azzal szakítottak.

Kidobott befektetési portfoliójából 35 olaj- és gázipari vállalatot a dán nyugdíjalap (PKA). A közel 14 milliárd forintnak megfelelő összeg felett rendelkező PKA szerint az érintett cégek - többek között a Gazprom, a Rosznyefty, a Marathon Oil, Apache, Sinopec… stb. - kudarcot vallottak a párizsi klímaegyezményben vállalt célok teljesítésében, ezért kivonják a náluk befektetett tőkét. A társaság összesen 62 ilyen vállalatot vizsgált meg, és csak 12-t tartott meg. A fennmaradó 15 megfigyelőlistára került, hogy rábírják őket a tisztulásra.

Az alapkezelő korábban hasonlóan járt el 70 szénnel foglalkozó vállalattal is, és jelezte célba veszi az autóipart is, és amelyik gyártó nem költ az elektromos és hibrid járművek fejlesztésére az okkal tarthat majd attól, hogy szakítanak velük is, mert “elektromos autók egyre népszerűbbé válásával pénzügyi kockázatot jelentek majd” - idézte a Reuters Peter Damgaard Jensen PKA-vezérigazgatót.

Legfrissebb