Keményedik a német kormány az Északi Áramlat 2-vel szemben

  • külföld
  • 2018.04.16
    11:16
  • Greenport
Már nem csak gazdasági projektként beszél a gázvezetékről a német kancellár. Ukrajna szempontjait is hangoztatja.

Első alkalommal ismerte el Németország szövetségeseinek aggodalmait az Északi Áramlat 2 gázvezeték stratégiai és politikai vonatkozásaival kapcsolatban. Angela Merkel német kancellát a múlt héten beszélt arról, hogy a projekttel kapcsolatban nem csak a gazdasági, de a politikai tényezőket is figyelembe kell venni.

“Úgy véljük, az Északi Áramlat 2 nem valósulhat meg anélkül, hogy tisztázzuk, mi lesz a jövőben Ukrajna gáztranzitszerepével” - jelentette ki a kancellár, miután Berlinben fogadta Petro Porosenko ukrán elnököt.

“Az Északi Áramlat 2 megépülése nem eredményezheti azt, hogy Ukrajna elveszítse a földgáztranzitban betöltött jelentőségét,”

Szavai jelentőségét az adja, hogy korábban kizárólag gazdasági projektként hivatkozott a Balti-tenger alatt húzódó gázvezetékpojektre, aminek jövőre tervezettt megépülésével az Európába irányuló orosz gázszállítások 70 százalékát bonyolíthatnák erre.

Merkel kijelentésének örülhetnek a gázvezeték ellenzői, bár az még nem világos, hogy ez a németek hozzáállásának fordulatát jelzi, vagy csak kisebb engedményekre próbálják rávenni az oroszokat.

Utóbbira enged következtetni, hogy a Gazprom Merkel bejelentését követően jelezte: hajlandóak lennének a korábbi gázmennyiség egy részét továbbra is az ukrajnai gázvezetékeken keresztül juttatnák Európába. Az orosz ajánlatot azonban az ukrán fél elutasította, mondván az elfogadhatatlan, mert csak veszteségesen lehetne üzemeltetni a csővezetéket.

(via: Euobserver, Economic Times)

Legfrissebb