Megregulázhatja a Gazpromot az EU

  • külföld
  • 2018.04.16
    13:28
  • Greenport
Ígéretet tett az orosz gázóriás, hogy felhagy a főként kelet-közép-európát sújtó megkérdőjelezhető gázexport-stratégiájával. A tisztességtelen árazások, az erőfölénnyel való visszaélés,a politikai és gazdasági nyomás miatt milliárdos büntetést kockáztat.

Évek óta fojtogatja az uniós energiapiacot a Gazprom orosz energiacég - derült ki uniós dokumentumokból. Az Európai Bizottságtól a múlt héten kiszivárgott iratok az EU mindezidáig leghosszabb trösztellenes nyomozásának erdményeibe engednek betekintést.

Eszerint a Gazprom politikai nyomást gyakorolt a kiszolgáltatott közép-kelet-európai országokra, és megtévesztő árazással élt. Többek között hátráltatta az uniós tagállamok közti gázüzletek létrejöttét Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Szlovákiában hogy “a nemzeti határok mentén széttagolja a belső (uniós) piacot”.

“A gázellátás felételekhez kötése révén visszaéltek erőfölényükkel…, hogy bizonyos, nem ide kapcsolódó kötelezettségvállalásokat csikarjanak ki”

- idézi az iratokat az Euobserver. A Gazprom többek között

  • rendeltetési záradékokkal,
  • az újraexportálás tiltásával,
  • a mérőállomásokra vonatkozó korlátozásokkal,
  • a szállítási pontok megváltoztatásának megtagadásával szabdalták fel a piacot.

A túlárazások hátrányosan érintették Dániát, Finnországot, Olaszországot és Hollandiát is, de az ő eseteiket nem vették bele a trösztellenes vizsgálatba.

A Gazprom stratégiájának fókuszponjában tisztességtelen és politikai szándákú árazás áll” - utalnak a kelet-közép-európai államokra a 727 oldalas vizsgálati jegyzókönyek mellékletében. A Gazprommal szemben zajló uniós trösztellenes vizsgálat tétje, hogy rábírják az orosz társaságot a kifogásolható gyakorlat megváltoztatására.

Az mindenesetre biztató, hogy az iratok közzététele utáni napokban a biztos jelezte, a Gazprom ígéretet tett a kritizált gyakorlatok megváltoztatására: többek között piaci árképzést, az továbbexportálásra vonatkozó korlátozások feloldását ígérte, illetve, hogy felhagy a gázhálózatok üzemeltetőire kifejtett nyomásgyakorlással.

Az oroszok ígéreteit még jóvá kell hagyniuk az érintett államoknak és üzemeltetőknek, ez várhatóan még május 4-ig megtörténik. Ha nem találják elegendőnek az oroszok által vállaltakat, akkor még mindig jöhet a pénzbüntetés, ami akár a cég éves globális forgamlának 10 százalákára - eurómilliárdokra - rúghat.

Legfrissebb