Elektromos autót ért az energiatermelő ház

A Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda energiát termelő háza mellett faluközpontba telepített hibriderőművet, passzívház óvodát és digitalizált gázkonvektorokat is kitüntettek az E.ON Energy Globe Magyarország díjával.

A Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda nyerte pécsi "Reborn Home" elnevezésű, intelligens ház átalakítási pályázatával az E.ON Energy Globe Magyarország verseny fődíját. Az épület különlegessége, hogy több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. A nyertes pályázó egy 100 százalékban elektromos Nissan LEAF autót kapott - közölte az E.On hétfőn.

A társaság idén második alkalommal adta át a díjat, ami a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére, és a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére szolgál.

Az Energy Globe Magyarország versenyt fél éve hirdették meg. A verseny egy 1999-ben indult nemzetközi megmérettetés része, amiben idén 177 ország - Magyarország mellett Ausztria, Csehország és Románia is - vett részt. A magyarországi fordulóra a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazatai alapján több mint 200 pályaműből választották ki a nyerteseket. A Magyarország leginnovatívabb zöld projektjeit összesen hat kategóriában díjazták:

  • vállalkozás,
  • önkormányzat,
  • jövő generációja,
  • épület,
  • egyéni kezdeményezés,
  • ötlet.

A további díjazottak:

Önkormányzati kategóriában a Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programja, aminek keretében a falu központjában smaragdfa liget, hibrid-erőmű (szél és napenergia), illetve fotovoltaikus napelem-telep épült.

A szakmai zsűri különdíját Budapest 13. kerületi önkormányzata kapta egy 100 lakásos passzívház projektért.

Az épület kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyerte meg a díjat, ami ugyancsak a főváros 13. kerületében található.

Az ötlet kategóriában a VR-COM nevű startup csapat nyert. KonvekPRO nevű termékük digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, amik így bármilyen modern digitális eszközzel vezérelhetőek lesznek.

A közönségszavazást a jövő generáció kategóriában nyerte a Somogy megyében található Katica Tanya zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontja nyerte.

Az egyéni kezdeményezések közül Burgmann Nóra "Zöld Matek" elnevezésű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja kapta a díjat.

A vállalkozás kategóriában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodás kutatóhálózata kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől. A hálózat célja a magyar gazdák támogatása a biotermesztésben, hogy Magyarországon is népszerűbbé válhasson a fenntartható gazdálkodás és az ökotermékek fogyasztása.

Legfrissebb