Kotorják már a Balti-tengert a második Északi Áramlatnak

Elkezdődött az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésének előkészítése a német partoknál. Öt kotróhajó dolgozik a Greifswald-öbölben.

Elkezdődött kedden az Észak Áramlat-2 földgázvezeték németországi szakaszának építése - közölte a kivitelezésre és a vezeték üzemeltetésére alapított projekttársaság, a Gazprom orosz állami energiaipari vállalat érdekeltségébe tartozó Nord Stream 2 AG.

Öt kotróhajó kezdte el a vezetékpár lefektetéséhez szükséges előkészületeket a Balti-tengeren, a Greifswald-öbölben. Az előkészítő munkálatok a vezeték finnországi vizeken át vezető szakaszán is folynak, miután a finnek is megadták az építéshez és üzemeltetséhez szükséges engedélyeket.

Több engedélyre még várnak

A cég szerint az engedélyezési eljárás Oroszországban, Svédországban és Dániában is a tervezetteknek megfelelően halad, további engedélyek kiadása a következő hetekben és hónapokban várható.

Az Északi Áramlat-2 vezeték "hozzájárul majd az ellátásbiztonság növeléséhez" az Európai Unióban (EU), és "nagyobb versenyt eredményez az EU-s földgázpiacon" - írták.

A beruházással két új, összesen évi 55 milliárd köbméter - a már meglévő vezetékpárral azonos - szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot. A vezeték az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswald mellett fekvő Lubminot köti össze.

Politikai tényezők

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

A német kormány sokáig üzleti alapú, politikai vonatkozást nélkülöző beruházásként értelmezte a többek között Ukrajna és Lengyelország által is élesen bírált fejlesztést. Angela Merkel német kancellár az idén tavasszal azonban módosította álláspontját, Petro Porosenko ukrán államfővel április elején Berlinben folytatott megbeszélése után kijelentette: nem fordulhat elő, hogy az Északi Áramlat-2 miatt Ukrajnának "semmiféle jelentősége nem lesz" az orosz gáz szállításában. Az orosz földgáz tranzitja Ukrajnának bevételi forrás és stratégiai ügy, ezért Ukrajna további szerepének tisztázása nélkül "nem lehetséges" a beruházás megvalósítása - tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy a vezeték "nemcsak gazdasági projekt, természetesen politikai tényezőket is figyelembe kell venni".

A vezeték megépülését hevesen ellenző Lengyelország versenyhivatala a napokban eljárást indított a projektben részt vevő cégekkel szemben.

Legfrissebb