Külföldről is figyelik, hogy alakul Paks II

 • belföld
 • 2018.05.16
  12:02
 • MTI
Sokakat érdekel Paks II, mert az EU területén valósul meg, ahol szigorúak a követelmények. A Magyar Atomfórum Egyesület Szocsiban egyezkedett a Roszatommal, hogy jobb eséllyel pályázzanak a kivitelezési munkálatokra. A Fekete-tengeri orosz üdülővárosban zajló Atomexpón elismeréssel jutalmazták a a Paks II-t népszerűsítő kamiont.

Jelentős a nemzetközi érdeklődés a Paks II. beruházás iránt az Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon Szocsiban, mivel a beruházás egyike azoknak a Roszatom-projekteknek, amelyet az Európai Unió területén valósít meg az orosz atomenergetikai cég, és amelyre speciális, szigorú követelmények vonatkoznak - mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítmény-fenntartásáért felelős államtitkár újságíróknak.

Aszódi szerint a legfontosabb feladat továbbra is a létesítési engedélykérelem összeállítása, amiben azt is le kell írni, hogy miként felel meg az atomerőmű az építésre vonatkozó szigorú európai uniós követelményeknek. "Igazi nukleáris mérnöki munka zajlik, amely folyamatos tárgyalásokat igényel az érintettekkel" - mondta, és jelezte:

Azon dolgoznak, hogy ne legyen csúszás a beruházásban.

A szocsi konferencián kedden szándéknyilatkozatot írt alá a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló projekt megvalósításának támogatására Vagyim Tyitov, a Rosatom Central Europe igazgatója és Lenkei István, a Magyar Atomfórum Egyesület elnöke, aki egyben a Paks II. Zrt. vezérigazgatója is. Az egyesület a 40 tagvállalata érdekében lobbizik a megbízásokért.

Mennyit fizettek eddig magyar cégeknek?
Eddig 900 millió euró értékben jutottak magyarországi vállalatok megrendeléshez a Paks II projektben - közölte Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese Szocsiban. Szerinte ez az összeg, tekintetbe véve, hogy a projekt még csak az elején tart, időarányosan jelentős, és hozzájárul a tervezett 40 százalékos magyar részvétel eléréséhez.

A szándéknyilatkozat értelmében a felek törekednek arra, hogy

 • Paks II a legmagasabb műszaki színvonalon épüljön meg;
 • elérjék a tervezett magyar beszállítói hányadot, és ennek érdekében szakmai információkat cserélnek, tájékoztatják a célcsoportot az aktuális kérdésekről;
 • a Magyar Atomfórum Egyesület együttműködik a Roszatommal, hogy az atomfórumos cégek - nem kizárva másokat sem - első kézből értesüljenek az információkról, köztük a megjelenő tenderekről;
 • szakértői programokat szervezzenek annak érdekében, hogy a cégeket helyzetbe hozzák, és alvállalkozóként bekapcsolódhassanak a munkálatokba.

A paksi bővítés társadalmi kommunikációjának nemzetközi elismeréseként értékelte Lenkei István, hogy az első Atomexpo Díj pályázaton elismerte a zsűri a interaktív lakossági tájékoztató kamionprogramot, ami révén 2009-től több mint 300 ezer emberhez jutott el az információ az atomenergiáról, a Paksi Atomerőmű teljesítmény-fenntartó projektről.

A konferencián a már meglévő keretmegállapodás alapján szerződést írt alá kedden Jevgenyij Szalkov, a Rusatom Service vezérigazgatója és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a műszaki tanácsadói tevékenységről és az alkatrészszállításról.

A kiégett fűtőelemek tárolásának megoldásáta még van idő - meghallgatták Süli Jánost
Nagyon korszerűek és teljesen biztonságosak lesznek az új paksi blokkok - mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt a kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában kedden. Szerinte az új blokkokat úgy építik meg, hogy telephelyen kívüli hatásuk a legkomolyabb üzemzavar esetén sem lehet.

Beszélt arról, hogy

 • a hazai áramimport és növekvő fogyasztás is indokolja a beruházás megvalósítását;
 • a paksi atomerőmű olcsó, fenntartható, az időjárástól független, biztonságos áramellátást biztosít;
 • garantált a beruházás megtérülése.

Ma már nem azon kell gondolkodni, hogy megépítsék-e az ötödik és a hatodik paksi blokkot, hanem azon, hogy mi lesz a következő "energetikai lába" a magyar ellátásnak - mondta.

Az atomerőmű és a megújulók nem ellenfelei egymásnak, hanem szervesen kiegészíthetik egymást - mondta, majd ugyanezt megismételte válaszul Schmuck Erzsébet (LMP) a bizottság elnökének felvetésére is, aki az évszázad legrosszabb beruházásának nevezte a paksi bővítést, amiben komoly környezeti kockázatok vannak..

Kepli Lajos (Jobbik), a bizottság alelnöke egyebek mellett a radioaktív hulladék tárolásának megoldásáról érdeklődött. Erre a miniszterjelölt azt mondta, hogy a kis és közepes aktivitású hulladék kezelése megoldott Bátaapátiban, a kiégett fűtőanyagok átmeneti tárolása 50 évig Pakson történik. A nagy aktivitású hulladék elhelyezésének lehetséges helyszínéről kutatás folyik, a megoldásra még van idő.

Bencsik János (Fidesz), a bizottság alelnöke az erőmű építésében és a későbbi üzemeltetésben részt vevő szakemberekről kérdezett. Süli János erre azt mondta, hogy nagy feladataik vannak, a beruházáshoz szükséges szakemberek képzése érdekében felvették a kapcsolatot az iparkamarával, a szakképzésért és oktatásért felelős intézményekkel. Elkezdődik az instruktorok toborzása is, akik az üzemeltetéshez szükséges szakemberek képzésében vesznek majd részt.

A miniszterjelölt kinevezését 7 igen szavazattal, 1 nem és 1 tartózkodás mellett támogatta az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága.

Legfrissebb