Majdnem az összes áramunk tiszta lehet 2030-ra

  • belföld
  • 2018.05.24
    09:20
  • MTI
Erről beszélt Áder János köztársasági elnök egy naperőműátadón. A Csepregen átadott létesítmény az első, állami támogatás nélkül megvalósuló naperőmű itthon. 2500 háztartást fog ellátni árammal.

A megtermelt elektromos áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítják majd elő Magyarországon 2030-ra. Erről Áder János köztársasági elnök beszélt szerdán, amikor átadta a Solar Markt Kft. naperőművét a Vas megyei Csepregen.

Az államfő szerint szükség van a megújuló energiák termelésének fejlesztésére, de elkerülhetetlen az atomenergia-kapacitás bővítése, Paks II. megépítése is, csak így érhetők el azok a célok, amiket a párizsi klímamegállapodásban kitűztek. Áder szerint:

Ha megvalósulnak a tervek, 2014-hez képest 2030-ra húszszorosára növekedhet a beépített naperőmű-kapacitás.

A szerdán átadott csepregi és vépi naperőmű-beruházás az első olyan erőmű, ami állami és uniós támogatások nélkül, tisztán magántőkéből és banki hitelek felhasználásával épült meg. Megtérülési idejét 12 évre becsülik.

A csepregi és a vépi összesen közel 10 ezer MWp kapacitású naperőmű együttesen 2500 háztartást, 8-10 ezer embert képes ellátni elektromos árammal - mondta Pusztai Péter, a Solar Markt Kft. ügyvezető igazgatója. A naperőművek 150 ezer négyzetméteres területen fekszenek, üzemeltetésükkel éves szinten 9800 tonna szén-dioxid kibocsátását előzik meg.

A társaság további naperőművek építését tervezi Kőszegen és Söjtörön.

Képek forrása: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Legfrissebb