Már készül a napelem, ami éjszaka, esőben is tud áramot termelni

A szolárpanelen végigcsorgó esőből is kisajtolnák az utolsó csepp energiát. A kulcsszó a dörzsvillamosság.

Sokszor felróják a napelemeknek, hogy csak nappal termelnek áramot, és akkor is inkább ha süt a nap. Éjszaka, esőben semmi esély erre. Vagy mégis?

Tajvani fejlesztők a Soochow Egyetemen pontosan ilyen napelemeken dolgoznak, amik az éjszaka közepén, esőben is adnak áramot. Ez meglehetősen hihetetlenül hangzik, pedig egyszerű a titok: a dörzsvillamossági nanogenerátor (angol rövidítése: TENG).

A dörzsvillamosság akkor keletkezik, amikor két eltérő anyagot dörzsölünk össze. (Ugye emlékszünk az iskolai fizikaórákon a műanyag pálca és a gyapjúrongy esetére, vagy a műszálas ruhák fel- és lehúzása közbeni kisülésekre?)

A Tajvani kutatók ezt alkalmazzák hibrid szolárcelláik kialakításához, amik a napenergián kívül a felületükön lecsorgó vízcseppek enerigáját is hasznosítják. A fejlesztők tanulmánya szerint ezzel akár 10 százalékkal is tudják növelni a meglévő napelemek teljesítményét.

A kutatók a fejlesztéssel azt szeretnék elérni, hogy a napelemes áramtermelés kevésbé legyen kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek. Erre azonban még várni kell, a kutatócsoport vezetője, Wen Zhen professzor szerint öt évbe is beletelhet, mire elkészül az első teljes méretű prototípus. Igaz, akkor várhatóan a jelenleginél is nagyobb hatásfokkal.

(via: Digitaltrends.com)

Címlapi kép forrása: ICS NANO

Legfrissebb