Szankciókra figyelmeztette az USA a Gazprom európai partnereit

  • külföld
  • 2018.05.28
    09:55
  • Greenport
Nem tetszik nekik az Északi Áramlat 2 megépítése, mert féltik az ukrán gáztranzitot és attól tartanak, Európa még jobban ki lesz szolgáltatva az orosz gáznak.

Ellenük bevezethető szankciókra figyelmeztette az USA brüsszeli ügyvivője azokat a cégeket, amik részt vesznek az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésében - írja a Bruxinfo. A vezeték megépítését nem csak az USA, de több európai uniós tagállam is ellenzi, elsősorban azért, mert sérti az EU és Ukrajna stratégiai érdekeit.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szankciókkal kapcsolatos figyelmeztetését pénteken adta át az ügyvivő egy a földgáztranzit jövőjéről szóló konferencián, amit a lengyel EU-nagykövetség szervezett. Az eseményen amerika ügyvivőn kívül jelen felszólalt az ukrán kormányfő és Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke is.

Kijevtől Brüsszelig attól tartanak, hogy az Északi Áramlat 2 megépülésével Oroszország kizárhatja Ukrajnát a gázszállításokból, tovább erősítve a kontinens függőségét az orosz gáztól. A Bizottság ezért néhány napja közös tárgyalásokat kezdeményezett Moszkvával és Kijevvel arról, hogy Ukrajna 2019 után is fontos gáztranzitország maradhasson - írja a Bruxinfo.

Legfrissebb