Bulgárián keresztül jöhet a Török Áramlat második ága

A tenger alatt építik ki a törököket és oroszokat összekötő gázvezeték Európa felé tartó ágát. Várna lehet az új elosztóközpont.

A Fekete tengeren keresztül, Bulgárián át építheti meg Oroszország a Török Áramlat második ágát, a kérdésről tárgyalások folynak - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában. Peszkov szerint a projekt valóra váltásához - okulva a meghiúsult Déli Áramlat gázvezeték tapasztalatából - az Európai Bizottság és Bulgária garanciáira is szükség van.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő, akit a nap folyamán Moszkvában fogadott Vlagyimir Putyin orosz elnök, a tárgyalásokat követően tényként kezelte, hogy a Török Áramlat második, a dél-európai államok ellátására szánt vezetéke Bulgárián keresztül vezet majd.

"A Török Áramlat második ága el fogja érni Bulgáriát és azon keresztül orosz gáz érkezik majd Oroszországból. "Hálás vagyok azért, hogy visszatérünk a korábbi gázelosztó szerepünkhöz a Balkánon"

- írta Facebook-bejegyzésében Boriszov, mintegy véget vetve a találgatásnak, hogy a csővezetéket Görögországon keresztül építik majd meg. Bulgária Várnában tervezi kiépíteni az eosztóközpontot.

Boriszov a Putyinnal közösen megtartott moszkvai sajtóértekezleten közölte, hogy az orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök megvitatta a Török Áramlat Bulgária felé történő meghosszabbítását és támogatta az elképzelést. A bolgár kormányfő megköszönte Moszkvának, hogy "nem haragtartó" Szófiával szemben a Déli Áramlat meghiúsulása miatt.

Putyin azt mondta, hogy a Török Áramlat gázának Bulgárián keresztül történő Európába juttatásának kérdése "gyakorlati kidolgozás alatt áll Törökországgal és Bulgáriával". Szerinte a Bulgárián áthaladó gázmennyiség a többi folyosón zajló szállítás mértékétől függ majd.

A Gazprom orosz gázipari vállalat több európai partnerével azt tervezte, hogy Ukrajna elkerülésére Déli Áramlat elnevezéssel a Fekete-tengeren át, Bulgária irányában évi 63 milliárd köbméteres kapacitású vezetéket épít. A projekttől az Európai Bizottság elutasító álláspontja miatt Moszkva 2014 decemberében elállt, majd a Török Áramlat vezeték megvalósításába kezdett. Az évi 15.75 milliárd köbméteres kapacitású vezeték egyik ága Törökországot, a másik pedig az Európai Unió országait látná el.. Szófia ezt követően többször is kifejezte érdekeltségét a Déli Áramlat újjáélesztésében.

A Gazprom szombaton írt alá jegyzőkönyvet a török kormánnyal a Török Áramlatnak az európai fogyasztók ellátására szánt szárazföldi tranzitszakaszának megépítéséről.

Legfrissebb