Felmérés: több energiát spórol, aki látja, mennyit fogyaszt épp

Átlagosan 22 százalékkal csökkenthető a víz- és energiafogyasztás zuhanyzás közben, ha a fogyasztó egy okosmérőn folyamatosan látja, épp mennyi vizet használ fel, és annak felmelegítése mennyi áramot igényel – állapították meg svájci kutatók.

A környezetvédelem és a természeti erőforrások védelme ma már a társadalom nagy része számára fontos, ám a legtöbb esetben amikor a gyakorlati alkalmazásra kerülne sor, már más a helyzet. Amikor például a forró zuhany alatt állunk, könnyen elfeledkezhetünk arról, hogy mennyi víz és energia csorog le a lefolyón.

„A legtöbb embernek csak nagyon homályos elképzelése van arról, hogy mennyire sok vizet használ el zuhanyzás közben” - mondta Lorenz Götte, a bonni egyetem kutatója a Sciencedaily.com beszámolója szerint.

A legtöbben amikor energiatakarékosságra gondolnak, a villany lekapcsolására vagy gazdaságos hűtőgép vásárlására gondolnak - mondta a kutatás vezetője Verena Tiefenbeck, a bonni és a zürichi egyetem kutatója. Hozzátette:

A valóság azonban az, hogy egy átlagos német vagy svájci háztartás hat és félszer több energiát használ el zuhanyzáskor, mint világításra, és négyszer többet, mint amennyit a hűtő és a fagyasztó együtt.

A tudatos vízhasználatért indított kísérlet során három svájci városban 700 egy- és kétszemélyes háztartás kapott olyan intelligens rendszereket, amelyek zuhanyzás közben mérték a felhasznált víz és energia mennyiségét. A készülék – amelyet a zuhanyfej alá kell felszerelni – folyamatosan méri a felhasznált víz mennyiségét, hőmérsékletét és a víz melegítéséhez felhasznált energia mennyiségét. A készülék körülbelül két hónapig rögzítette az adatokat.

„Ezek az okos készülékek a zuhanyzással egy időben mutatják, mik a következményei a zuhanyzási szokásainknak” - mondta Thorsten Staake, a bambergi egyetem kutatója.

A kísérlet során voltak olyanok, akik az okos eszközön a zuhanyzással egy időben nyomon követhették a zuhanyzás közben felhasznált víz és energia mennyiségét, míg másoknak nem volt erre lehetőségük, csak a kutatók tudhatták, mennyi vizet és energiát használtak a résztvevők.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik láthatták, mennyi vizet és energiát használnak zuhanyzáskor, átlagosan 22 százalékkal csökkentették a fogyasztásukat. Azoknál pedig, akik egyébként hosszú ideig zuhanyoznak, a csökkenés még látványosabb volt: majdnem 30 százalékkal csökkentették a víz- és energiafogyasztást.

Legfrissebb