Ma van az Óceánok Világnapja

Június 8-án emlékezünk meg az óceánok éltető szerepéről. Az óceánok sorsa hazánkat is érinti.

"Miután megölted az utolsó vadat, kivágtad az utolsó fát és beszennyezted az utolsó folyót is, rájössz, hogy a pénzt nem lehet megenni." – tartja egy navahó indián bölcsesség. Méltán nevezzük Földünket a Kék Bolygónak, hiszen a Bolygónk több mint 70 %-át a világtenger teszi ki.

A Bolygónkon minden második levegővétel az óceánok növényvilágának köszönhető, mivel ők termelik az oxigén készletünknek a felét, és elnyelik az ember által kibocsájtott szén-dioxid egyharmadát. Az óceánok továbbá jelentősen meghatározzák az éghajlatot és az időjárási viszonyokat, ezen belül a felhőképződést is, ami az édesvizet is biztosítja számunkra.

Az asztalunkra kerülő étel bizonyos százaléka szintén a sós vizekből érkezik. A halakon és a tenger gyümölcsein túl az algákat és a moszatokat felhasználják pl. a szójatej és fagyasztott ételek készítésénél. Az óceánok élővilága ott van a fürdőszobánkban samponokban, kozmetikumokban és a házipatikánkban is. Az óceánokból eredő gyógyszereket a rák, a köszvény, az Alzheimer kór, a szívbetegségek, vírusok és más megbetegedések ellen is használják.

Az óceánok az ökoszisztémákon kívül minket is fenntartanak, az óceánokra épült ipar és gazdaság csak az Egyesült Államokban a munkák 1/6-át adja, míg az óceánokra épülő turizmus az egyik legjelentősebb a világon. Az egészséges tengeri élőhelyek pedig, mint pl. a korallzátonyok és a mangrove erdők, azon kívül, hogy számos fajnak adnak otthont, még biztonságot is nyújtanak a part menti vidékeknek hurrikánok és viharok idején. Az olaj, a műtrágya és más toxikus vegyi anyagok szennyező hatása miatt a tengerek élővilágának veszteségei ma talán még nagyobb arányúak, mint az esőerdők pusztulása.

Az ENSZ által 1992-ben Rio de Janeiró-ban megtartott globális környezetvédelmi csúcstalálkozón június 8-át nyilvánították az óceánok világnapjának. Az globális éghajlatváltozással, ennek részeként a felmelegedéssel egyre nagyobb veszélybe kerül aaz óceánok élővilága. A káros folyamatokon a jelenleginél aktívabb és eredményesebb környezetvédelemmel lehet fordítani. Az Óceánok Világnapja és az ehhez kapcsolódó kezdeményezések ezt hivatottak szolgálni.

Az óceánok mikroorganizmusokban bővelkednek, amelyek hozzájárulnak az emberi faj túléléséhez szükséges feltételek megteremtéséhez. Ők a fő tisztogatók. A mikroorganizmusok egy része a nitrogénkörforgást működteti a légköri nitrogén megkötésével, és hasonlóan csinálják ezt a szén-dioxiddal, kénnel, vassal, mangánnal, és más elemekkel is.

Forrás: www.worldoceansday.org

A Bolygónk több mint 70%-át borító óceánokban lévő energiavételi lehetőségek kiaknázása aktívan foglalkoztatja a mérnököket. Egyes kutatások szerint az óceánokban és a tengerekben rejlő energia Bolygónk energiaszükségletének akár 25 százalékát is fedezheti. Jelenleg két ígéretes megoldás létezik az óceánokból való megújuló energia termelésére. Az egyik a hullámenergia, ahol a hullámzás által létrejövő mozgási energiát alakítják át elektromos árammá. A másik megoldásnál az óceán alsó és felső rétege közötti hőmérsékletkülönbséget felhasználva lehet elektromos áramot termelni

Az óceánok védelmében egy figyelemre méltó, a nemzetközi együttműködést ösztönző kezdeményezéseket összefogó oldal itt elérhető: www.worldoceansday.org

Az egészséges óceán közös ügyünk. Óvjuk közösen!

Címlapi kép forrása: NOAA

/Ary Tamás/

Legfrissebb