Ferenc pápa a legnagyobb olaj- és gázipari cégeket fogadta a Vatikánban

  • külföld
  • 2018.06.13
    07:46
  • elobolygonk.hu
Ferenc pápa a legnagyobb olaj- és gázipari cégeket fogadta a Vatikánban, és a klímaváltozás elleni harc felgyorsítására buzdította őket

Többek között a BP, az ExxonMobil, az Equinor és az Eni gigacégek vezetőit is vendégül látta a Vatikán pénteken és szombaton. A Római Katolikus Egyház egy ideje meglehetősen aktív a klímaváltozás elleni küzdelemben. A mostani, kétnapos rendezvény az Energiaátalakulás és Aggodalom Közös Otthonunkért címet kapta.

Az egyház szerint a klímaváltozás káros hatásait elsősorban a harmadik világban élő szegények fogják elszenvedni. A pápa szombaton beszélt személyesen a cégek vezetőivel, és kifejtette: értékeli az utóbbi években tett erőfeszítéseket, de látva, hogy az üvegházhatású gázok emissziója nem csökkent az elmúlt időszakban, hatékonyabb fellépést kért a világ kőolaj- és gázkészleteinek felhasználásáért elsősorban felelős vállalatoktól.

A pápa szerint szomorú, hogy még mindig tárnak fel olaj- és gázmezőket, holott a párizsi klímakonferencia egyik fontos ajánlása volt, hogy a még ki nem termelt fosszilis energiahordozók „maradjanak a föld alatt”.

A Shell már tavaly, a BP és az ExxonMobile idén hirdette meg karbonemisszió-csökkentési stratégiáit (a Shell 2050-ig megfelezné az általa kiváltott emisszió mennyiségét), de Ferenc pápa szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy a Föld légkörét megmentsük.

Cikk és kép forrása: elobolygonk.hu

Legfrissebb