A Samsung megújulókra tér át 2020-ra

A Samsung Electronics június 14-én hivatalosan is bejelentette tervét, amelyben vállalja: 2020-ra 100 százalékban megújuló energiaforrásokra áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában. A vállalat honlapján tette közé a bejelentést.

Az ázsiai elektronikai gyártó cégek közül a Samsung az első, akit ilyen lépésre sikerült rábírni, hívja föl a figyelmet a Greenpeace a bejelentés kapcsán az Origohoz eljuttatott közleményében. A bejelentés így a Jászfényszarun található magyarországi gyárat is érinti. Az elektromosjármű-akkumulátorokat készítő gödi gyár egy másik Samsung-alvállalathoz, a Samsung SDI-hez tartozik.

Teljes átállást vállala a Samsung

A Samsung a honlapján is közzétett nyilatkozatában a következőket vállalja:

100 százalékban megújuló energiára áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában – itt található 17 a vállalat 38 globális gyára, irodája és más létesítménye közül.
Csatlakozik a Carbon Disclosure Project (CDP) beszállítólánc-programjához [3], amely segít beazonosítani és kezelni az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat – és ennek révén intézkedéseket tesz a beszállítói láncát illetően is.
Nap- és geotermikus energiával látja el a fő félvezetőgyárait a dél-koreai Kjonggi (angol átírással: Gyeonggi) tartományban.

Hamarosan megjelenik a Samsung Electronics fenntarthatósági jelentése is, amely további részleteket mutat be a vállalással és a tervezett lépésekkel kapcsolatban.

A Samsung bejelentése komoly előrelépés a megújulókon alapuló jövőt építő mozgalom számára."Ha a vállalat következetesen véghezviszi a tervet, azzal csatlakozik a többi olyan innovatív, vezető üzleti szereplőhöz, akik felismerik az éghajlati válság sürgetését, és megmutatják, hogy lehetséges tenni egy élhetőbb jövőért, Magyarországon, Európában és a világ többi részén egyaránt – értékelte a bejelentést Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Más nagyvállalatokat is érint a bejelentés

Az okostelefonok terén piacvezető Samsungra, mint a kulcsösszetevők egyik fő beszállítójára más nagy techvállalatok is támaszkodnak.

A vállalat 38 termelési helyszínnel és több mint 2000 beszállítóval rendelkezik világszerte.

A Samsung Electronics teljes energiagényének (amely 2016-ban 16 ezer gigawattórát tett ki) jelenleg mindössze 1 százalékát fedezik megújulók.

A Samsung Electronics Ázsia első elektronikai gyártó cége, amely megújulós célt tűz ki - jelezte Perger. Ez a vállalás óriási hatással lehet a cég hatalmas globális gyártási lábnyomára, és jól mutatja, mennyire elengedhetetlen az ipar részvétele a kibocsátáscsökkentésben és a megújulókra való átállásban - tette hozzá a környezetvédelmi szervezet munkatársa.

A szervezet korábban a Samsung Electronics-nak célzottan szóló kampányt folytatott azért, hogy a vállalat minél nagyobb hajlandósággal kötelezze el magát a megújuló energiák kizárólagos használatában, példát mutatva ezzel más vállalatoknak is.

Az előző évekből a hasonlóan kimagasló teljesítményt felmutató Apple említhető példaként a megújuló energiákra való átállásban.

Ez a cég már 2012-ben vállalta a megújulók kizárólagosságát, és a saját tevékenységére vonatkozóan 2018 áprilisára teljesítette is azt.

Fotó: wikipedia.org, készítette: Oskar Alexanderson - originally posted to Flickr

Forrás: origo.hu

Legfrissebb