Baktériumok tehetik lehetővé, hogy az ember megtelepedjen a Marson

  • külföld
  • 2018.06.19
    14:40
  • Origo, NASA
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem nemzetközi kutatócsoportja felfedezett egy olyan baktériumot, amely alacsony fényviszonyok és rideg körülmények között is képes létezni, és ez a sajátossága elősegítheti az ember jelenlétét a Marson.

A Földön több mint 2,5 milliárd éve jelen lévő Chroococcidiopsis nevű cianobaktérium fotoszintézisének folyamata lehet a kulcs az oxigéntermeléshez más bolygókon - véli a kutatócsoport.

Miközben a normális baktérium a napfényt használja ahhoz, hogy vízből oxigént termeljen, a Chroococcidiopsis ugyanezt a fotoszintézist képes elvégezni olyan gyenge fényviszonyok között, mint amilyenek a Marson is uralkodnak. A kutatócsoportban részt vevő Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai közölték, remélik, hogy a baktérium működésének megértése segíthet abban, hogy oxigént termeljenek és életszigeteket hozzanak létre más bolygókon.

Nekik köszönhetjük az oxigéndús földi atmoszférát

"Ez tudományos-fantasztikusnak hangzik, de az űrkutatási hivatalok és magánvállalatok szerte a világon megpróbálják ezt a törekvést megvalósítani a nem oly távoli jövőben" - idézte Elmars Krauszt, az ANU kutatóját az egyetem közleménye. " A Föld oxidatív légkörét a cianobaktréiumok hozták létre" - tette hozzá. A cianobaktériumok voltak az első oxigéntermelő fotoszintézist folytató élőlények. A földtörténet során jelentős szerepet töltöttek be a légkör oxigénnel való dúsításában. A Föld eredetileg reduktív légkörét ezek az élőlények alakították át oxidatív légkörré mintegy 2,2-2,5 milliárd évvel ezelőtt.

A nagy túlélők szinte mindent kibírnak. "Amikor a fény alacsony szintű, és amikor csak vörös fény létezik, akkor egy teljesen más képességű fotoszintetikus gépezet kapcsolódik be. Ezek az organizmusok a fotoszintézist elméletileg munkára fogják levegő létrehozására, amelyet az ember belélegezhet a Marson" - magyarázta a kutató. A cianobaktériumok bizonyos fajtáit megtalálták rideg körülmények között, például az Antarktiszon, vagy a Mojave-sivatagban az Egyesült Államokban, és a világűrben lévő Nemzetközi Űrállomás kísérleteit is túlélték.

Fotó: NASA / wikipedia.org

Forrás: ORIGO / MTI

Legfrissebb