Innovatív ammóniaüzemet épít a Siemens Angliában

A Siemens egy olyan innovatív ammóniaüzemet épít Angliában, amely környezetbarát energiatárolásra lesz alkalmas.

Az ammónia jelenleg azért nem szereplője a megújuló-energia termelésnek, mert a több mint egy évszázada létező eljárás szerint az előállításához szükséges hidrogént elsősorban a földgázból nyerik, majd megfelelő körülmények között nitrogéngázzal egyesítik. A földgáz pedig fosszilis, és felhasználása során szén-dioxid is keletkezik.

A Guardian cikke szerint azonban az angliai gyár nem földgázból fogja nyerni a hidrogént, hanem vízbontással, amihez szél- és naperőművekből származó elektromos áramot fog felhasználni.

Körülbelül 170 millió tonna ammóniát gyártanak évente a Földön, amiből többnyire műtrágya készül. Ez az új technológia azonban a termékkel nem a mezőgazdaságot célozza meg. A gyár nagy ammóniatartálya egy nagy akkumulátorként fog működni, ugyanis szükség esetén az anyag elégetésével elektromos áramot állítanak elő.

Az előállított energia ugyan nem lesz több, mint az előállításához felhasznált energia, ugyanakkor a megújuló energiatermeléseknél a termelés kiegyensúlyozása, egyenletessé tétele területén fontos lehet. Nap- és szélerőművek esetében amikor süt a nap és fúj a szél, akkor sok áramot állítanak elő, néha túl sokat is, szélcsendben és éjszaka viszont a szükségesnél kevesebbet. Ezzel és a hasonló tárolási megoldásokkal azonban ezt a problémát át lehet hidalni, és az ideális időjárási viszonyok között termelt felesleget átvinni akkorra, amikor több az igény, mint amit képesek a nap és szélerőművek előállítani. Mindezt környezetbarát módon, hiszen az elektromos hálózatba nem fosszilis energiahordozó égetéséből kell majd pótolni a rendszer fenntartásához szükséges áramot.

Ebben a rendszerben sem a bemeneti, sem a kimeneti oldalon nem képződik káros anyag, hiszen az ammónia nitrogéngázzá és vízzé alakul vissza a folyamat végén. A másik megoldás, hogy szükség esetén az ammónia hidrogéntartalmát nyerik ki, tehát nem engedik, hogy vízzé alakuljon vissza. Ez a megoldás az üzemanyagcellás autók és berendezések üzemanyagaként lesz értékesíthető.

Az nyitott kérdés, hogy az ammónia milyen szerepet tölt be a jövőben a világ energiatárolásának környezetbarát módjai között, ugyanakkor a technológia nagy előnye, hogy az ammónia és a hidrogén kezelésének, illetve szállításának fejlett globális logisztikai hálózata van, amihez egy ilyen üzem könnyen tud csatlakozni.

Fotó: wikipedia.org

Forrás: The Guardian

Legfrissebb