Átadták az Őrségi Nemzeti Park fogadóépületét és látogatóközpontját

Átadták az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság új látogató- és fogadóközpontját a Vas megyei Őriszentpéteren. A fejlesztés több, mint 700 millió forintból valósult meg. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára avatóbeszédében hangsúlyozta: az Őrség mára Magyarország emblematikus védett természeti területévé vált.

Két új létesítménnyel gazdagodott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. A beruházás az Új Széchenyi Terv 2020 Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programjának 734 millió forintos támogatásával valósul meg. A fejlesztést, amely elsősorban az Őrség és a hozzá tartozó Natura 2000-res területek értékeinek bemutatását szolgálja, Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Markovics Tibor igazgató avatták fel. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a beruházás részeként méltóbb körülmények közé költözhetett a nemzeti park igazgatósága is. Elmondta, hogy a kormány 38 milliárd forintot fordít az Új Széchenyi Terv Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretéből kifejezetten természetvédelmi fejlesztésekre, amelynek köszönhetően 100 ezer hektárnyi területen javulhat a természeti környezet állapota. Rácz András kiemelte, hogy az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg is 11 pályázatot valósít meg, összesen 2,8 milliárd forint értékben. Utalt arra, hogy az Igazgatóság működési területén 15 Natura 2000 terület található, mintegy 110 ezer hektárnyi kiterjedéssel.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Őrségi Nemzeti Park megalakítása már az 1970-es években megfogalmazódott, de létrejöttét szavai szerint politikai okokból hátráltatták. Végül 2002-ben az ország legkisebb nemzeti parkjaként alakult meg, nagyon kis létszámmal, alkalmas székház és infrastruktúra nélkül. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által vagyonkezelt terület az évek során jelentősen bővült, szakembereinek száma is csaknem megduplázódott, éppen ezért hiánypótló volt a fejlesztés eredményeként megvalósult új irodaház- mondta.

Hozzátette: az Őrség ma már Magyarország emblematikus védett természeti területévé vált, az Igazgatóság pedig olyan tevékenységeket is felvállalt - például a magyartarka marha és a muraközi ló génállományának megőrzését -, amelyek országosan is egyedülállóvá teszik az itt folyó munkát.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezetője ismertette, hogy a fogadóépület és a látogatóközpont építése 2017-ben kezdődött meg. Mindkét épületben közösségi- és kiállítóterek létesültek, amelyek lehetővé teszik például azt is, hogy ne csupán látogatókat fogadjanak, de akár Natura 2000 szemináriumokat is tartsanak.

Az Őrségi Nemzeti Park, az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét foglalja magába. A nemzeti parkban az Európai Unió Natura 2000 hálózatának 14 természetmegőrzési és 1 madárvédelmi területe található.

Fotó: Kovács Zoltán/AM

Forrás: MTI/AM Sajtóiroda

Legfrissebb