Naperőmű kerül az Aldi üzleteire

Üzembe helyezte első magyarországi naperőművét az Aldi július 2-án, a háztartási naperőmű napelemei a soproni üzlet tetején kaptak helyet.

A Sopronban üzembe helyezett rendszer összesen 50 kWp teljesítményű. A vállalat célja, hogy a megtermelt villamos energiát az üzlet saját energiafelhasználásának csökkentésére fordítsa. A számítások szerint ez a háztartási méretű naperőmű éves szinten a soproni üzlet 2-3 havi villamosenergia fogyasztását termeli meg. A vásárlókat az üzletbe lépéskor egy kijelző fogadja, amely az addig megtermelt energiamennyiségről és az ezáltal megtakarított CO2-kibocsájtásról tájékozta őket.

Az Aldi tervei szerint a következő naperőművet a budaörsi, Kandó Kálmán utcában található üzlet tetején helyezi üzembe várhatóan még a nyár folyamán. A terv ennél az üzletnél is az üzlet saját fogyasztásának csökkentése a megtermelt energiával.

A vállalatcsoport nemzetközi klímastratégiájának célkitűzése értelmében leányvállalatai 2020-ra valamennyi országban az eladótéri négyzetméter arányában 30 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2012-es bázisévhez képest. A vállalás (amely másfélszerese az EU 2020-ra kitűzött 20 százalékos csökkentési céljának) teljesítése érdekében 2017-ben az Aldi Magyarországon teljes üzlethálózatával és logisztikai központjával zöldáramra állt át, ebben az évben pedig klímavédelmi projektek támogatásán keresztül karbon-semlegessé vált a hazai működése.

Az áruházlánc más módon is csökkenti a működéséből származó ökológiai lábnyomát. Az újonnan nyíló Aldi üzletek összes fényforrása LED-technológián alapul. Parkolóiban olyan elektronikus szabályozó berendezést épített be, amely egy alkonyfok-mérő segítségével a fényviszonyok függvényében szabályozza a parkoló világítását. Az üzletek légtechnikai rendszerét a korábbi évek során úgy alakították át, hogy a szellőztetés motorjai csak akkor üzemeljenek, amikor az üzlettér levegője elhasználódott.

Forrás: Portfolio.hu

Kép forrása: pxhere.com

Legfrissebb