A Batmobil lesz a villanyautók új szuperhőse?

  • külföld
  • 2018.07.12
    09:19
  • elobolygonk.hu
Alieno Arcanum – ez nem egy varázsige, hanem annak a villanyautónak a neve, amely ha elkészül, a gyártó ígérete szerint a világ legerősebb és legfejlettebb zéróemissziós csodajárgánya lesz. Meg kell hagyni, az 5000 lóerős teljesítmény elég jól hangzik.

Az ajánlat 2160 lóerőnél kezdődik, de ezt ők sem gondolják komolyan: aki a csúcsra tör, annak bizony az 5221 lóerős csúcsverziót kell megvásárolnia. Ehhez a teljesítményhez 8880 Nm forgatónyomaték tartozik.

Kerekenként hat, azaz összesen 24 villanymotor fog dolgozni az Alienóban, amelyek mindegyike külön vezérlést kap, így nemcsak összkerékhajtás valósítható meg, hanem tetszőlegesen bármilyen kombinációban variálható a teljesítmény is.

Az akkumulátor természetesen gigantikus kapacitással bír: a 180 kWh akár 1020 kilométeres hatótávolságot is lehetővé tesz. A 800 voltos akkurendszer grafén-lítium-polimer cellák mellett szuper kapacitású segédkondenzátorokat is alkalmaz.

A felhasznált áramot persze pótolni is kell, de semmi gond:

a bolgár cég 2700 kW-os egyenáramú töltőállomást tervez, amely négy perc alatt tölti fel a gigantikus akkumulátorokat.

Az Alienót egyebek mellett telepakolták kamerákkal, érzékelőkkel és lézerekkel is – a külső tükrökben öt-öt kamera kapott helyet, és még az utasok érzelmi állapotát is optikai érzékelők rögzítik. A technológia nem kiveszi az autót a sofőr kezéből, hanem tanítja őt: segít kiküszöbölni a hibákat, és felnőni az autó képességeihez.

Egyelőre persze sem prototípusok, sem tényszerű műszaki adatok nem állnak rendelkezésre, csupán néhány számítógépes grafika, úgyhogy még érdemes óvatosan kezelni az ígéreteket.

Forrás: Elobolygonk.hu

Kép forrása: galeria.totalcar.hu

Legfrissebb