Rosszabb a napelem, ha van hozzá akkumulátor

Több energiaveszteséget és nagyobb károsanyag-kibocsátást eredményez, ha za otthoni napelemhez tárolóegység is kapcsolódik, mintha az közvetlenül a hálózatra termelne – állapította meg az austini University of Texas tanszékének kutatása.

A napelem legnagyobb problémája, hogy a nap nem mindig akkor süt, amikor éppen energiára van szükségünk. A felesleget így tárolni kellene. Erre két megoldás lehetséges: az egyik, hogy a termelt energia közvetlenül az országos hálózatra kerül, és a fogyasztó oda adja el azt, majd vásárolja vissza a szükséges mennyiséget. A másik, hogy helyben, a napelemes rendszer mellé akkumulátort is telepítenek.

Utóbbi egyáltalán nem elterjedt módszer Magyarországon, de a legújabb kutatások szerint úgy tűnik, ez nem is akkora probléma. Az Egyesült Államok-beli Austinban található University of Texas kutatói ugyanis közel 100 érintett amerikai háztartást vizsgáltak meg villamosenergia-fogyasztás szempontjából.

Az eredmények azt mutatták, hogy a napenergia tárolása az esti időszakokra megnövelte a háztartások éves energiaigényét ahhoz képest, hogy a megtermelt energiát közvetlenül a hálózatra juttatták volna.

Ennek oka, hogy az akkumulátorok feltöltésével és lemerítésével minden alkalommal energia vész el.

A kutatók becslései szerint az akkumulátoros rendszerek telepítése az otthoni napelemek mellé egy amerikai háztartás energiaigényét mintegy 324 és 591 közötti mennyiségű kilowattórával emeli meg. - Az volt a feltevésünk, hogy az akkumulátoros rendszerek beépítése növekedést eredményez majd – mondta a Sciencedaily.com összefoglalója szerint Robert Fares, a tanulmány egyik szerzője. Fares hozzátette, az ugyanakkor meglepte őket, hogy a mrt növekedés ennyire szignifikáns lesz. - A számításaink szerint az energiaigény emelkedés átlagosan 8-14 százaléka az éves fogyasztásnak – húzta alá a szerző.

A kutatók emellett arra is rámutattak, hogy az energiatároló rendszerekkel közvetett módon a káros anyagok kibocsátása is emelkedik. Ennek ugyancsak a fogyasztásnövekedés az oka, hiszen nem nagyon van ma olyan hely a világon, ahol a hálózatra termelt energia szinte kizárólag megújuló forrásokból származik. Robert Fares ugyanakkor kiemelte, az akkumulátorral felszerelt otthoni napelemes rendszer még mindig sokkal tisztább megoldás, mintha egyáltalán nem lenne a házon napelem.

Legfrissebb