Napelem, amely felhős időben is termel áramot

A harmincszor olcsóbb napelem technológia után itt a napelem, amely felhős időben is képes áramot termelni.

Az elmúlt évek tendenciáit megfigyelve szinte nyilvánvaló, hogy - többek között - a napenergia a jövő. Jóval olcsóbb áramot előállítani napelemekkel, mint atom- vagy szénerőművekkel, és határozottan tisztább megoldásról beszélünk. Nemrég egy harmincszor olcsóbb napelemet is bemutattak, most pedig a kanadai University of British Columbia kutatói egy olyan napelemet alkottak, amely képes felhős időben is áramot termelni - így egy lépéssel közelebb járunk a minden időben működő változathoz.

A napelemek ára most már egyre kevésbé jelent gondot, a szakemberek így egy másik problémára összpontosítottak. Mivel a paneleket ott érdemes felszerelni, ahol kellő időn keresztül süt a nap - tehát az északi országokban -, a napenergia nem igazán vonzó, legalábbis egyelőre - a csapat mostani megoldása azonban áttörést jelenthet a piacon. Korábban is ötvöztek baktériumokat a napelemes technológiával: a lényeg, hogy a létrehozott panel a fotoszintézist próbálja meg "lemásolni", így állítva elő energiát. Ez viszont meglehetősen költséges, és a cellák előállítása sem környezetbarát.

A szakemberek állítása szerint azonban egy olcsó előállítási módszert is kifejlesztettek: genetikailag módosított kólibaktériumot alkalmaztak, hogy nagy mennyiségű likopint termeljenek. A likopin rendkívül hatékony a napenergia kitermelésében, de például ez az anyag adja a színét a paradicsomnak is. A kólibaktériumokat ásvánnyal vonták be - amelyek félvezetőként szolgáltak -, majd az egészet egy üvegfelületre helyezték fel. Ezáltal négyzetcentiméterenként 0,686 milliamper erősségű áramot állítottak elő, ami közel duplája a korábbi eredményeknek.

A legnagyobb kihívást most az jelenti, hogy a kólibaktériumokat valahogy megpróbálják életben tartani. A jelenlegi kísérletek során a baktériumok elpusztulnak, így a napelem nem használható tartósan. Ha ezt sikerül orvosolniuk, akkor még a rossz fényviszonyok között is lehet alkalmazni a kifejlesztett napelemeket - például bányákban, vagy a tengerekben -, nem beszélve arról, hogy felhős időben is képesek áramot termelni.

Forrás: Georgiadisz Leonidasz hu.ign.com-on megjelent cikke

Legfrissebb