GYIK és válaszok az e-autókról

A villanyautosok.hu gyakran ismételt kérdések és válaszok gyűjteménye

1. Milyen messze lehet eljutni egy villanyautóval?

A használtan elérhető középkategóriás modellek átlagosan 120 – 130 km megtételére képesek, de ugyanennek a kategóriának a legújabb példányaival akár 200-300 km is megtehető. A hatótávot a fűtés/klíma, az időjárási viszonyok és a vezetési stílus jelentősen befolyásolhatják.

2. Mire jó egy 120 km megtételére képes villanyautó?

Városi és agglomerációs közlekedésre, napi ingázásra, munkába járásra. Célállomáson való töltési lehetőséggel akár 60 – 70 km-es távolságból is biztonságosan célba és hazajuttatja utasait.

3. Mennyit lehet spórolni egy villanyautóval?

Meglepően sokat: Naponta több ezer forintot is könnyen megspórolhat az, aki legalább napi 50 km-t tesz meg autójával és fizetős helyen ingyen parkol vele. A karbantartási és szervizköltségeken további százezreket lehet megspórolni évente egy hagyományos autóhoz képest.

4. Hol tudom tölteni az elektromos autómat?

Budapesten közel 50 nyilvános töltőállomáson városszerte ingyenesen. Vidéken is egyre szaporodnak a töltőállomások, melyek pontos helyéről és használatának módjáról honlapunkon információt nyújtunk. A villanyautók továbbá bármely háztartási konnektorból tölthetőek otthon vagy akár a munkahelyünkön is.

5. Mennyibe kerül egy villanyautó?

Az új árak még viszonylag magasak, 8 millió forinttól indulnak. Használtan azonban ennek töredékéért is hozzá lehet már jutni kiválóan használható és élhető típusokhoz.

6. Milyen típusú elektromos autót érdemes venni?

Ez nagyban függ attól, hogy ki mire szeretné használni, mennyi km-t kell megtennie naponta, milyen elvárásokat támaszt az autóval szemben, mennyi pénzt szán rá.

7. Szabad-e használtan villanyautót venni?

Igen. Az elektromos autókban nagyságrendekkel kevesebb meghibásodásra képes és hajlamos alkatrész található, így a legtöbb használt autó is kifogástalan műszaki állapotnak örvend.

8. Hány évet bír ki egy villanyautó akkumulátora?

2010 óta gyártanak nagy számban, új generációs, lítium-ion akkumulátorral szerelt elektromos autókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 100 – 150 ezer km megtétele után sem csökken jelentős mértékben az akkumulátorok kapacitása. Az ettől való félelmek alaptalannak bizonyultak. Ma már a gyártók akár 8 év garanciát is vállalnak az akkumulátorokra. Ez több, mint amit a motorokra vállalnak. Ha komoly veszély lenne az akkumulátorok öregedése, akkor nem vállalnának ilyen hosszú garanciát.

9. Mennyi idő alatt tölthető fel egy elektromos autó?

Villámtöltéssel 30 perc alatt 80%-ra tölthetőek az akkumulátorok, gyorstöltéssel 2 – 5 óra a töltési idő típustól függően, normál háztartási konnektorból 6 – 8 óra alatt töltődik 100%-ra az akkupakk. Éjjel, amíg az emberek alszanak az autóknak van idejük töltődni.

10. Miért nem lehet villámtöltővel 30 perc alatt 100%-ra tölteni?

A töltés sebességét az autók elektronikája a cellák töltöttsége és hőmérséklete alapján határozza meg. Ahhoz, hogy a cellák a legtovább szolgálhassák az autót, nem szabad, hogy túlmelegedjenek, illetve mindnek azonos töltöttségi szinten kell lennie. Ezt az elektronika leginkább a töltési sebesség csökkentésével tudja elérni. Az utolsó 20% lassabb töltésével így az akkumulátort tudjuk óvni az idő előtti elhasználódástól.

11. Károsítja-e az akkumulátort a villámtöltés?

A hosszú távú tapasztalatok azt mutatják, hogy nem. A villámtöltés egyenárammal történik az akkumulátornak megfelelő feszültséggel és áramerősséggel, melyet több számítógép által vezérelt rendszer felügyel és kontrollál. Az akkumulátorok hűtő- és fűtőrendszere biztosítja a megfelelő hőmérsékletet töltés közben is.

12. Mennyi idő alatt térül meg egy elektromos autó?

Ez attól függ, hogy a használója hány km-t tesz meg naponta, havonta és évente, valamint, hogy mennyiért vásárolta a járművet. Napi 60 km megtétele esetén egy középkategóriás villanyautó vételár különbsége 2 – 3 év alatt megtérülhet.

13. Mennyibe kerül a töltés?

Körülbelül 1 liter benzin árának megfelelő összegbe kerül 100 km megtétele elektromos autóval, otthon feltöltve, nappali áramtarifával számolva. Az akkumulátor méretétől függően 400 – 600 forint körül alakul egy teljes feltöltés. Budapesten és országosan számos nyilvános töltőponton ingyenes a töltés.

14. Mehetek a buszsávban villanyautóval?

Jelen pillanatban még nem. KRESZ módosítás szükséges hozzá, melyet félévenként, több javaslatot összegyűjtve változtatnak. Az ígéretek szerint a következő módosító csomagba belekerül és zöld rendszámmal szabadon lehet majd közlekedni a buszsávokban.

15. Milyen gyorsan tud menni egy elektromos autó?

Jellemzően 130 – 145 km/h-ra van elektronikusan korlátozva a végsebességük. Ezt a tempót könnyedén elérik és tudják tartani is, de ezzel a sebességgel utazva a négyzetesen növekvő légellenállás miatt jelentősen lecsökken a hatótávolságuk.

16. Milyen menettulajdonságai vannak egy villanyautónak?

Az elektromos motor sajátossága, hogy a maximális forgatónyomaték már 0 fordulattól rendelkezésre áll, így álló helyzetből meglepő gyorsulást tapasztalhatunk. Ezek a járművek rendívül fürgék, lassításkor a fékenergiát visszatöltik az akkumulátorba. A padló és az ülések alatt elhelyezett akkumulátoroknak köszönhetően alacsony súlyponttal rendelkeznek, amely kiváló kanyarstabilitást tesz lehetővé.

17. Hogyan kell vezetni egy elektromos autót?

A villanyautók szinte mindegyike fokozatmentes „automata váltóval” van felszerelve, amelynek köszönhetően csak előre vagy hátramenetet kell kapcsolnunk. Vezetni gyerekjáték, hasonlóan a vidámparki dodzsemhez. Csak gáz és fékpedál van, váltani, kuplungolni nem kell. Ha előrelátóan közlekedünk a féket is alig kell használnunk. Amikor levesszük a lábunkat a gázról elkezd lassulni és az energiát visszatölti az akkumulátorba.

18. Ott lehet-e hagyni az utcai töltőoszlopnál az autót?

Ameddig ténylegesen töltődik, arra az időre igen. A töltés végeztével azonban szabaddá kell tenni a töltőoszlop előtti parkolóhelyet, hogy mások is tudjanak tölteni. A fővárosban közgyűlési határozat született arról, hogy a villanyautók csak a töltés idejére foglalhatják az erre kijelölt parkolóhelyeket.

19. Mikor épül ki az országos töltőhálózat?

Bár komoly ígéretek sora hangzott el arról, hogy a közeljövőben 150 villámtöltő állomást létesítenek állami pénzből országszerte, egyre inkább úgy tűnik, hogy abban a formában az a hálózat nem fog megépülni. A korábbi tervek helyett önkormányzati támogatási pályázat jelent meg, amin keresztül a nagyobb városok kaphatnak támogatást, hogy töltőket telepítsenek. Ezek a töltők 2017 végéig kell elkészüljenek, de ez nem fog egy jól használható, egységes hálózattá összeállni. Az autópályák és a főútvonalak mentén 60 – 70 km-enként lenne célszerű villámtöltőket telepíteni, amelyekkel 20 – 30 perces pihenőt követően folytathatjuk utunkat. Ehhez a Villanyautósok ajánlást is készítettek.

20. Tudják-e szervizelni Magyarországon a villanyautókat?

Igen, a hivatalos márkakereskedések közül típusonként legalább egyben fel vannak készülve az elektromos autók karbantartására, szervizelésére.

21. Mit tehetek, ha lemerül az autóm útközben?

Ha nincs töltőállomás a közelben, egy sima háztartási konnektor is megteszi, arról is fel lehet tölteni annyira, hogy a következő gyors- vagy villámtöltőig eljussunk vele. A gyakorlat azt mutatja, hogy lehet vontatni is a villanyautókat, eközben az energia-visszanyerésnek köszönhetően töltődnek az akkumulátorok.

22. Hogyan lehet elérni a maximális hatótávolságot?

Előrelátó, nyugodt vezetési stílussal, óvatos gyorsításokkal, a visszatápláló fékrendszer ügyes kihasználásával, rendesen felfújt kerekekkel (+0.5 – 1 bar keréknyomás), alacsony gördülési ellenállású nyári gumikkal, sík úton 50 – 60 km/h sebességgel 20 fokos külső hőmérséklet mellett, szélcsendes, száraz időben, fűtés és klíma használata nélkül.

23. Melyik autó kaphat zöld rendszámot?

A teljesen elektromos autók, valamint azok a hibridek, amelyek gyárilag külső áramforrásról tölthetőek és legalább 25 km-t képesek elmenni egy töltéssel tisztán elektromos üzemmódban.

24. Milyen kedvezmények járnak a villanyautósoknak?

Ingyenes parkolás Budapest egész területén és egyre több vidéki városban zöld rendszámmal. Ingyenes töltés a nyilvános töltőoszlopokon. Átírási illetékmentesség mellett jár rá a gépjárműadó-, cégautóadó- és regisztrációs adómentesség is. 2016 vége óta állami támogatás formájában az újonnan vásárolt, a legfeljebb 15 millió forint értékű autók árának 21%-a, maximum 1,5 millió forint igényelhető (a kereskedő intézi).

25. Milyen kedvezmények várhatóak még a közeljövőben?

Buszsávhasználat, dugódíj mentesség, kedvezőbb műszaki vizsgadíj.

26. Meddig lesz ingyenes a parkolás?

A villanyautók számának növekedésétől függ. A Fővárosi Közgyűlés a hatálybalépéstől számított 2 év elteltével vizsgálja felül az erről szóló határozatot. Ez az ösztönző kedvezmény egy hosszú távon is fenntartható intézkedés.

27. Meddig lesz ingyenes a töltés?

A villamos energia kereskedelemről szóló törvényt kellett módosítania az Országgyűlésnek ahhoz, hogy a töltőállomás üzemeltetők pénzt tudjanak kérni az áramért. Ez megtörtént, de mivel nincsenek egységes hálózatok az országban, így a töltőüzemeltetők nem állnak még készen a fizetős szolgáltatás nyújtására. Pedig jó lenne, ha legalább a villámtöltők fizetőssé válnának, mert ingyenes töltés mellett olyankor is töltenek az emberek, amikor nem feltétlen lenne szükségük, így akinek nagyon kellene a töltés, várakozásra kényszerül.

28. Hol lehet kipróbálni a villanyautókat?

Elsősorban a márkakereskedések tesztautóit lehet ingyenesen próbára tenni, melyhez általában előzetes bejelentkezés szükséges. Különböző autós rendezvényeken, nyílt napokon egyre gyakrabban nyílik erre lehetőség, ahol a villanyautókat felvonultató márkák is képviseltetik magukat. Az autókölcsönzőkben is lehetőség van elektromos autókat bérelni, már itthon Magyarországon is egyre több kölcsönzőben megtalálhatóak a legnépszerűbb típusok. Budapesten a mindennapi életben akár hosszabb távon is tesztelhető a villanyautózás a GreenGo és a MOL Limo autómegosztó szolgáltatásokkal. Mindkét cég Volkswagen e-UP modellekből álló flotát üzemeltet a városban.

Legfrissebb