Tovább fejlődnek a települések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló fejlesztéseket adott át Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2018. július 13-án.

A négy most átadott, összesen mintegy 250 millió forint értékű beruházás két város és két falu fejlődéséhez, megtartó erejének növekedéséhez járul hozzá a keleti országrészben.

Az ukrán határ melletti Zsurkon a helyi óvoda energetikai korszerűsítése valósult meg, közel 43 millió forintból. A fejlesztés keretében elkészültek az épület szigetelései, megtörtént a nyílászárók cseréje, korszerűsítették a fűtési rendszert, napelem és napkollektor került a tetőre.

Schanda Tamás az átadón mondott beszédében kiemelte: minden fejlesztés Magyarország erősödését szolgálja. A vidéki beruházások különösen, Magyarország ereje ugyanis a vidéki emberekben gyökerezik. A fejlesztésekről szólva hozzátette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban közel 1 400 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezek a források a vidék felzárkóztatását, többek között a közlekedés, az ipar és az alapszolgáltatások javítását segítik elő.

Záhonyban három utcában újult meg az esővíz-elvezető rendszer közel 30 millió forintból. „A fejlesztés elsődleges célja, hogy a nagyobb vízkárok elkerülhetőek legyenek és az épített környezet védelme is biztosítva legyen. Most már korszerű csapadékvíz-elvezető rendszer szolgálja a záhonyiakat ezekben az utcákban” – mondta az államtitkár. Kitért továbbá arra, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 2 000 projektet támogat a kormány összesen mintegy 327 milliárd forint értékben.

„A TOP a vállalkozások és a lakosság számára vonzó környezet kialakítását és a térségek igényeire építő fejlesztéseket finanszírozza, segíti a helyi gazdaság fejlődését és a foglalkoztatási képesség javítását” – hangzott el Schanda Tamás beszédében Fehérgyarmaton, ahol barnamezős beruházás keretében megújult gazdasági területet adtak át. „Az alulhasznosított városi területek korszerűsítése vonzóbb vállalkozási környezetet eredményez, amely a munkahelyteremtésre is hatással van. Ráadásul mindez nem a zöldterületek rovására, fenntartható módon jön létre” – folytatta. A beruházás keretében négy épület és a környezetének infrastruktúrája újult meg és kapott új funkciókat.

A román határ melletti Csegöldön a megújult orvosi rendelő átadására gyűlt össze a település közössége. A közel 44 millió forintból felújított orvosi rendelőben már korszerű körülmények között fogadják a betegeket. Mivel ez az épület ad helyet a védőnői szolgálatnak is, jobb környezet várja a kismamákat és a gyermekeket is. Schanda Tamás beszédében kiemelte, hogy az egészségügyi ágazat 2010 óta hatalmas változáson ment keresztül. A kormány az elmúlt években több évtizedes lemaradást pótolt. A fejlesztések országszerte tovább folytatódnak – szögezte le az államtitkár.

Forrás: kormany.hu

Legfrissebb