Törzsvásárló ország fordulna el az orosz olajtól

  • külföld
  • 2017.02.11
    15:31
  • Napi.hu
A fehérorosz vezetés azzal fenyegetőzik, hogy Oroszországon kívülről vásárol olajat. Igaz, hogy ez jóval drágább lenne, mint a baráti áron kínált orosz energiahordozó, de az ország függetlenségének erősítése megérné az áldozatot.

Minszk kész arra, hogy Oroszországon kívülről importáljon olajat, vállalva a sokkal magasabb költségeket - idézte Alekszandr Lukasenko államfő fenyegetőzését a rp.pl hírportálra hivatkozva a Napi.hu. A belorusz elnök ezt azzal magyarázza, hogy vissza akarják szerezni az ország energetikai függetlenségét.

Jaroslav Romancsuk (volt elnökjelölt és ismert liberális közgazdász) azt mondja, hogy ez nem jövedelmező, hatástalan, de a szabadság és a függetlenség nagyon is jövedelmező és semmilyen pénzzel és számokkal nem értékelhető - fejtegette Fehéroroszország elmozdíthatatlan elnöke.

Lukasenko akkor lett az energiafüggetlenség híve, amikor Moszkva határozottan követelni kezdte a korábban szállított gáz hatalmas adóssággá duzzadt árának kifizetését. Fehéroroszország ugyan rendkívül kedvező áron vásárolja a susogó energiahordozót nagy testvérétől, ám létezik még ennél is alacsonyabb ár.

Minszk 107 dollárt fizet 1000 köbméterért (Magyarországnak egy korábbi adat szerint 280 dollárt kellett kicsengetnie ugyanekkora mennyiségért - a szerk.), miközben Lukasenko szerint csak 83 dollár kellett volna átutalnia. Ezzel arra utalt, hogy az oroszországi belföldi felhasználóknak ennyiért adja a gázt a Gazprom.

A gázáradósság meghaladta a félmilliárd dollárt, amit az elnök az eltérő feltételekkel magyaráz. Szerinte Moszkva az Eurázsiai Gazdasági Unióban - amelynek egységes szabadpiacként kellene működnie - diszkriminációt alkalmaz országa rovására. Belarusz ezen összesen 15 milliárd dollárt bukott.

Az energiafüggetlenség kivívása ugyanakkor kemény diónak látszik, ugyanis a fehérorosz gazdaság egyik legfontosabb bevételi forrása az orosz olaj feldolgozása és továbbértékesítése. Az olcsón kapott nyersanyagot világpiaci áron hasznosítják. Bár Moszkva csökkentette az orosz olajkivitelt Fehéroroszországba, Minszk válaszul megemelte az ország területén átfutó Barátság kőolajvezeték használatáért szedett tranzitdíjat.

Legfrissebb