Energiaszegénység terjed a háztartások között

Azonnali intézkedéseket sürget a Habitat for Humanity az energiaszegénység felszámolására világszerte.

A szocializmus idején nagy mennyiségben épült, gyakran alacsony minőségű lakóépületek nagy kihívások elé állítják a délkelet-európai, posztszocialista országokat. Ezeket az lakóházakat a legtöbb esetben az energiahatékonyság szempontját teljesen figyelmen kívül hagyva tervezték meg, aminek következtében a lakóik kiadásainak akár ötven százalékát az energiaköltségek teszik ki, ez pedig energiaszegénységbe taszítja őket – derül ki a Habitat for Humanity legfrissebb tanulmányából, melyet a TőzsdeFórum idézett.

Az energiahatékonyságot célzó felújítások akár 40-50 százalékal csökkenthetik az energiafogyasztást.

A ’90-es években végbement privatizációs hullám után a régióban a lakóépület-állomány magánkézbe került, az épületek üzemeltetéséért viselt felelősség felaprózódott. Az energiahatékonyságot célzó intézkedéseknek ezért a lakástulajdonosokhoz kell szólnia, és fenntartható alternatívát kell kínálnia a jelenlegi fenntarthatatlan helyzettel szemben.

Annak érdekében, hogy az épületek bekapcsolódjanak az energiahatékonysági programokba, a Habitat for Humanity kötelezővé tenné a szabályozók számára, hogy segítséget nyújtsanak a lakástulajdonosok közösségének a felújítási folyamatban, és segítsék őket abban, hogy a társasházakat valóban energiahatékony módon tudják üzemeltetni.

Ahhoz, hogy ezek a programok anyagilag is elérhetővé váljanak, megfizethető pénzügyi konstrukciókra van szükség amelyekre a társasházak közösen pályázhatnak, valamint kormányzati hozzájárulásra támogatások vagy hitelgarancia révén.

Egy háztartást akkor energiaszegény, hogyha nem képes megfelelő szintre fűteni lakását, illetve bevételeinek bizonyos százalékánál többet költ energiaszámláira

- írja az Európai Unión belül használatos definíció. Angol minta alapján azok a háztartások energiaszegénynek, amelyek jövedelmük 34 százalékánál többet fordítanak energiaköltségekre.

Ez a hazai háztartások 8-10 százalékát, vagyis 300-380 ezer embert érintő probléma volt 2011-ben egy, az Energiaklub által készített tanulmány alapján. A szervezet szerint, hogyha azokat a háztartásokat vesszük energiaszegénynek ahol átlag (20 százalék) feletti az energiakiadások aránya, akkor a háztartások 37-40 százaléka tartozik ide, vagyis körülbelül 1,4-1,5 millió háztartás.

Legfrissebb