Robotokkal gyártanának akkumulátorokat Európának

  • külföld
  • 2017.10.09
    11:17
  • Greenport
Európa legnagyobb akkumulátorgyárát tervezi felépíteni Svédországban a Northvolt és az ABB. A termelés 2020-ban indulhat, az akkukat elektromos autókba, és ipari felhasználásra is szánják.

Európa legnagyobb lítiumion-akkumulátorgyárát építené fel a svéd Northvolt Svédországban, a svájci székhelyű ABB közreműködésével. A két cég most megkötött megállapodása értelmében az ABB többek között a gyár robotikai rendszereinek a beszállítója lesz, illetve közösen fejlesztenek is, valamint az ABB Technology Ventures (ATV) tőkével is támogatja a projekt indulását.

A gyárban többek között elektromos autókban használatos akkumulátorokat is készítenek majd európai megrendelőknek. Az ABB szállítja a gyártáshoz szükséges robotikát, a gép- és gyárautomatizálást illetve energetikai rendszereket, teljesen integrált megoldással.

Az ABB legkorszerűbb termékeinek és megoldásainak köszönhetően a gyár a negyedik ipari forradalom jelentős vívmányaival rendelkezik majd

- írta közleményében az ABB. A kísérleti gyártósor már 2019-ben elindulhat, a gyár várhatóan 2020-tól termel majd.

„Nagy örömmel támogatjuk a Northvolt projektjét, amely az ABB egyik szülőhazájában építi fel a jövő akkumulátorgyárát” - idézték Ulrich Spiesshofert, az ABB vezérigazgatóját. „Ez az egyedülállóan integrált gyár kiválóan bizonyítja majd az ABB-nek az ipari automatizálásban és az intelligens villamos rendszerek terén kivívott vezető pozícióját, és szerepet játszik az intelligensebb, zöldebb energiatárolási megoldások iránti igények kielégítésében.”

Peter Carlsson, a Northvolt vezérigazgatója Európa legnagyobb, legkorszerűbb gyárának nevezte az új üzemet, ahol a világ legzöldebb akkumulátorait állítják majd elő.

A két partner technológiai együttműködésben állapodott meg. Együttműködésük célja az innováció támogatása az akkumulátortechnológiában, különösen a gyártási platform-, a cella- és a modultervezés, valamint az akkumulátor teljesítmény fejlesztése terén. Különösen szoros együttműködést terveznek a mobil és beépített alkalmazásokhoz tervezett akkumulátorok fejlesztésében, de a kooperáció kiterjed az akkumulátorok lehetséges beszerzésére is.

„A Northvolttal való együttműködésnek köszönhetően nagyszerű lehetőség nyílik, hogy környezetbarát megoldásokat fejlesszünk a közüzemi szolgáltatók, az ipar, az infrastrukturális ágazat és a közlekedés számára.

A két cég együttműködési megállapodása számunkra és ügyfeleink számára is mérföldkőnek számít azon célunk szempontjából, hogy megszüntessük a társadalom – különösen a svéd társadalom – függőségét a fosszilis energiahordozóktól”

- idézték a közleményben Johan Söderström, az ABB Sweden ügyvezető igazgatóját.

Az ABB több mint 100 országban működik, és 136 000 főt alkalmaz.Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.