60 éve nem találtak ennyire kevés új olaj- és gázmezőt

Az energiaipari cégek visszafogták a kutatási büdzséjüket, a nagyobb mezőket pedig egyre nehezebb megtalálni.

Utoljára 60 éve számoltak a világon annyira kevés felfedezett olaj- és gázmezőt, mint tavaly. 2016-ban mindössze 174 olaj- és gázmező találatot regisztráltak, ami sokkal kevesebb, mint a 2013 előtti években átlagosnak számító 400-500 felfedezés – derült ki az IHS Market kutatócég statisztikájából, amelyet a Financial Times idézett.

A lassulás azt jelzi, hogy a világ egyre inkább rászorul majd a nem hagyományos mezők adta erőforrásokra, mint amilyenek az amerikai palagáz és -olaj mezők, hogy a kínálat kielégítse a keresletet a következő évtizedekben.

Mivel tipikusan 5-7 évre van szükség, hogy egy mező felfedezését követően a termelés beindulhasson, így az, hogy a találatok száma ilyen mértékben lecsökkent, komoly szűkületet vetít előre a kínálatban a következő évtizedben.

Ugyanakkor a Financial Times cikke megjegyzi, hogy vannak pozitív jelek az idei évben, hiszen jó pár energiaipari cég – mint például a norvég Statoil – megnövelte 2017-ben a kutatási aktivitását.

Az új felfedezések csökkenése egyszerre utal ciklikus csökkenésre, amit még a 2014-es olajárzuhanás okozott, mivel emiatt vágták vissza a cégek a kutatási büdzséjüket, és az iparág strukturális változására is. Utóbbi alatt a szárazföldi palagázmezők felé való fordulás jelenti elsősorban, főként Észak-Amerikában.

A Wood Mackenzie kutatócég egy korábbi tanulmánya szerint a kutatásra szánt összeg a 2014-es mintegy 100 milliárd dollárról 40 milliárd dollárra esett vissza tavaly. Az amerikai Cehvron például a 2015-ös 3 milliárd dollár helyett 2016-17-ben mindössze 1 milliárd dollárt, vagyis harmadannyi pénzt szánt a kutatások finanszírozására.

- Ha megnézzük, hogy ezek a cégek mennyit költenek most, azt látjuk, hogy rendkívül óvatos politikát folytatnak. De ha azt nézzük, milyen magas találati aránnyal dolgoznak, akkor nagyon optimista kép rajzolódik ki előttünk – mondta Andrew Latham, a Wood Mackenzie kutatásának vezetője.

A Wood Mackenzie némi pozitív fordulatra számít idén, mivel előrejelzéseik szerint több mint 500 kútfúrás történik majd globálisan 2017-ben, szemben a 2016-os 430 fúrással.

Legfrissebb