Megnőtt az urán ára

Majdnem egyharmadával drágult az atomerőművek fűtőanyagának alapját adó urán ára a világpiacon, miután a legnagyobb kitermelő, Kazahsztán visszafogta bányászatát, s ezzel az uránkínálatot, miközben a kereslet egyre nő és várhatóan a következő évtizedekben is bővülni fog.

A nukleáris energia népszerűségének erősödése és az uránellátás számottevő visszaesése miatt az év eleje óta 30 százalékkal nőtt az urán világpiaci ára - derül ki a CNBC cikkéből, melyet a Napi.hu idézett. A New York-i árutőzsdén fontonként 27 dollárra ment fel az atomerőművek fűtőanyagához nélkülözhetetlen nyersanyag ára.

Kazahsztán, amely a világ uránkitermelésének 40 százalékát adja, január 10-én sokkolta a piacot azzal a bejelentéssel, miszerint az állami tulajdonban lévő Kazatomprom tíz százalékkal visszafogja kitermelését.

Az Oroszországgal szoros kapcsolatokat ápoló volt szovjet tagköztársaság teljes uránbányászatáért ez a cég felelős.

Kazahsztán óriási súlya miatt az ország urántermelésének legkisebb változása is felnagyított hatással jelentkezik a világpiacon - magyarázta Warren Gilman, a hongkongi CEF Holdings befektetési cég vezérigazgatója. A világon kibányászott urán szinte teljes egészében atomerőművekbe kerül fűtőanyagként.

Askar Zumagalijev, a Kazatomprom elnökének korábbi bejelentése szerint tíz százalékkal veszik vissza kitermelésüket, ami megfelel a világtermelés három százalékának. A döntést azért hozták, mert az elmúlt években a túltermelés alacsonyan tartotta az urán árát - november-decemberben például 12 évi mélypontot könyvelhettek el a statisztikusok.

Az ágazat gondjainak forrása a 2011. márciusi fukusimai atomkatasztrófa, amelyben a Japán keleti részét sújtó földrengés és cunami miatt leolvadt az erőmű több reaktora, és radioaktív szennyezés került a környezetbe. A tokiói kormány évekre elállította az ország nukleáris erőműveit, hogy felülvizsgálja biztonságukat. Ezzel azonban visszaesett az uránkereslet és az uránár is az öt évvel ezelőttii 50 dollár feletti szintről.

Az elmúlt időszak azonban az atomenergia kisebb reneszánszát hozta. Kína, India és Délkelet-Ázsia országai is atomerőmű-építéseket terveznek. Gilman szerint ezek a tervek jól jelzik, hogy miként alakulhatnak az ágazatban hosszú távon a kereslet-kínálati viszonyok.

Legfrissebb