Túl sok energiát fogyaszt a blockchain-technológia

Becslések szerint alig javult a bitcoin kriptovaluta alapjául szolgáló blockchain-technológia hatékonysága. Egy bitcoin előállításához felhasznált energiával például egy napon át lehetne ellátni több mint másfél átlagos amerikai háztartást.

Egyetlen dolgot nem vesznek figyelembe a bankok, kormányok és egyéb közvetítők nélkül működő blockchain-alapú kriptovalutákban a szép új jövő ígéretét látó jósok. Azt, hogy mekkora energia kell egy-egy egységnyi ilyen valuta - például bitcoin - előállításához.

Az intenzív adatfeldolgozással járó folyamat pedig nagyon sok energiát emészt fel: 2105-ben

egyetlen bitcoin elkészítéséhez elhasznált energiával 1,57 átlagos amerikai háztartást lehetett volna ellátni egy napon át. Máshogy kifejezve: ötezerszer több energia kellett hozzá, mint egy egyszeri bankkártyás vásárláshoz. Idén ez már hatékonyabb lett, legalábis a Vice.com számításai szerint: 26 kWh, amennyit 0,89 amerikai háztartást használ fel egy nap során.

Más számítások ugyanakkor 94 KWh-ra teszik ezt az energiamennyiséget. A felhasznált energiamennyiség változó lehet, mert a bitcoin árfolyama is változik, és ahogy emelkedik, egyre többen kapcsolják vissza a hálózatra gyakran már régebbi, sokat fogyasztó bitcoin-bányászó gépeiket.

Széleskörű elterjedése így súlyos terhet róhat az energiapiacra, nem is beszélve a klímaváltozás elleni harcról. Tömeges előállításukhoz drámai kapacitásbővítésre lenne szükség az energiaiparban, ami miatt veszélybe kerülhetnek a klímaváltozás elleni harc jegyében meghúzott széndioxid-kibocsátási kvóták - írja a Guardian.

Még ha az összes bitcoint megújuló energiaforrások felhasználásával állítják elő, akkor is kérdéses, az energiát, milyen más, hatékonyabb módon lehetett volna felhasználni - írja a Vice.

Van azonban, ahol már új, hatékonyabb módszerrel használják fel a blockchain-alapú technológiát. Az Ausztrál Power Ledger a Brooklyn Microgridhez hasonló módszerrel működik: a háztetőn napelemekkel megtermelt fölös energiát közvetlenül értékesítik a szomszédoknak, az elszámolás blockchain-alapú, de ezek kiszámítása sokkal kevesebb energiát használ fel, mint a bitcoin esetében. Sokan úgy vélik az itt alkalmamzott blockchain-számítási módszer jelentheti a jövőt az energiakereskedelemben.

Legfrissebb