Nem csak itthon, egész Európában megcsappantak a gázkészletek

Alaposan lecsökkent az európai gáztárolókban tárolt földgáz mennyisége az átlagosnál hidegebb téli időjárás miatt.

A Gas Infrastructure Europe adatai alapján az uniós országokban összességében alig több mint 36 százalékos töltöttséggel működnek ezek a létesítmények, míg egy évvel ezelőtt a készleteknek még több mint fele rendelkezésre állt. Arányaiban a legkisebb töltöttséget a romániai tárolóknál mérték, itt a teljes kapacitás ötöde található, míg Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban 50 százalékhoz közeli értéket regisztráltak. Magyarország a mezőny alsó szegmensében található, a február 10-i adatok szerint valamivel 22 százalék feletti töltöttséggel.

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest a legnagyobb (negatív) különbséget Németország, Hollandia és Horvátország érte el, itt a 2016-os azonos napi szintnél jelenleg több mint negyedével kevesebb gázt tárolnak. Magyarországon, a jóval alacsonyabb átlaghőmérséklet ellenére nagyjából azonos a töltöttségi szint (a különbség nem éri el a 2,5 százalékot). Néhány országban ugyanakkor sikerült az egy évvel ezelőttinél is magasabb tartalékszintet elérni a második hónap elejére: Belgiumban, Lengyelországban és az Egyesül Királyságban 2-4 százalékkal haladja meg a mostani adat a 2016 februárit.


A szokásosnál hidegebb tél tehát a kontinensen nagyjából 24 milliárd köbméterrel növelte a tárolókból kivett gáz mennyiségét. (Összehasonlításként: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint az előző fűtési szezonban a hazai lakosság 2,3 milliárd köbméter gázt fogyasztott, az idei fűtési szezonra pedig 1,975 milliárd köbmétert kellett betárolni.)


Mennyiségi szempontból az EU-s országok összesen 385,4 terawattóra, azaz mintegy 36,5 milliárd köbméter földgázt tartanak jelenleg gáztárolóikban. A 40 százalék alatti töltöttség mintegy 15 százalékponttal múlja alul a 2016. február 11-i gáznapon mértet, akkor ugyanis 50 százalék felett állt a mutató: 506,8 terawattóra, azaz közel 48 milliárd köbméter mennyiségű gázzal. A betárolt mennyiség is eltér a két fűtési szezonban: 2015 októberében 833,4 terawattórának megfelelő földgáz volt a kontinens tárolóiban, egy évvel később pedig 958 terawattóra volt ez az érték. A tárolókból felhasznált gáz mennyisége így az előző fűtési szezonban (2015 októbere és 2016 februárja között) mintegy 327 terawattóra (31 milliárd köbméter), míg tavaly október és idén február között ennél 78 százalékkal többet tároltak ki, közel 580 terawattórának megfelelő mennyiséget (mintegy 55 milliárd köbmétert).

Legfrissebb