Meredeken visszaesett az olajtermelés

Közel 1,5 millió hordóval visszaesett a világ napi kőolajtermelése januárban, ami jelentős vágás mind az OPEC, mind a nem OPEC országok részéről.

Jelentősen visszaesett a világ kőolajtermelése azt követően, hogy az Olajexportáló Országok Szervezete (OPEC) decemberben a kitermelés visszafogásáról állapodott meg. Az IEA, vagyis a Nemzetközi Energia Ügynökség februári piaci elemzéséből kiderül, hogy

az OPEC-tagok által kiemelt mennyiség napi 32,1 millió hordóra csökkent

azzal, hogy egyes termelők, mint például Szaúd-Arábia az elfogadottnál nagyobb mértékben fogta vissza a folyékony energiahordozó felhozatalát.

Az IEA elemzése ugyan megjegyzi, hogy bizony adatok még csak előzetesek januárra nézve, de az már most látszik, hogy az eredetileg 6 hónapra tervezett termelés csökkentési folyamat eleje meglehetősen erősre sikerült. Habár korábban szakértők elképzelhetőnek tartották, hogy az OPEC-en kívüli, de a megállapodásban részt vevő országok nem tartják majd be a decemberi egyezményt, az IEA arra mutatott rá, hogy Oroszország januárban 100 ezer hordóval fogta vissza a napi felhozatalát, ami máris egyharmada az általa vállalt mennyiségnek, és jelentős mennyiséget képvisel a 11 nem OPEC-ország 558 ezer hordónyi vállalásából. Omán eközben 45 ezer hordóval csökkentette a felhozatalt, míg Kazahsztán is túlteljesíti egyelőre a vállalásait.

Az IEA elemzése szerint 2017 januárjában közel 1,5 millió hordóval csökkent a világ napi olajtermelése, ami azt jelenti, hogy nem csak az OPEC-tagok, de az azon kívüli országok is visszafogták a termelésüket az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Ugyanakkor a tanácsadó szervezet arra számít, hogy az OPEC-megállapodás eredményeként a nem OPEC-tagok kitermelése jelentősen emelkedik majd az év során. Ebben elsősorban Brazília, Kanada és az Egyesült Államok játszhatnak vezető szerepet, amelyek összességében mintegy 750 ezer hordóval növelhetik a felhozatalt 2017 folyamán. Így figyelembe véve a megállapodáshoz csatlakozó 11 ország csökkentését, az OPEC-en kívüli termelés bővülése még mindig elérheti a napi 400 ezer hordót.

Legfrissebb