Lekapcsolt atomerőművet indítana újra Spanyolország

  • külföld
  • 2017.02.20
    18:57
  • Atomenergiainfo.hu
Négy éve állították le a garonai nukleáris blokkot, de most újraindulhat az áramtermelés.

Spanyolország nukleáris felügyelete feltételesen hozzájárult ahhoz, hogy ismét beindítsák az egy 446 megawattos, BWR-3 típusú, forralóvizes reaktorral felszerelt létesítményt.

A spanyol atomerőművet 1971-ben adták át és – bizonyos műszaki korszerűsítésekkel – 2019-ig engedélyt kaphatott volna a működésre. A spanyol energiapiaci reformok hatására azonban az üzemeltető társaság, a két spanyol energetikai nagyvállalat, az Endesa és az Iberdrola tulajdonában lévő Nuclenor már fél évvel az eredeti üzemidő lejárta előtt, 2012 végén leállította azt. Az Atominfo.ru orosz honlap által bemutatott adatok szerint a kiegészítő adók és más elvonások összege ugyanis elérte a 150 millió eurót, vagyis az éves bevételek mintegy harmadát, és további 120 millió eurót kellett volna költeni a modernizálásra is.

Korszerűsítés nélkül persze az újraindítást sem úszhatják meg a tulajdonosok. Mint a World Nuclear News szakmai internetes portál beszámolója írja, a spanyol felügyeleti szerv, az atombiztonsági tanács (CSN) ugyanis azzal a feltétellel bólintott rá a reaktor felélesztésére, hogy előbb végre kell hajtani egy sor, a 2011. márciusi, fukusimai atomerőmű-baleset nyomán előírt biztonságerősítő intézkedést, és meg kell tenni több, a lakosság védelmét szolgáló adminisztratív lépést is.

A működési engedély meghosszabbítását 2031-ig kérték, a garonai erőmű sorsáról az energetikai minisztériumnak kell meghoznia a végső döntést.

Egyes elemzések egy része kétségbe vonja, hogy megéri-e jelentős költségekkel újraindítani a létesítményt, amelynek teljesítménye a legkisebb a spanyol atomreaktorok között, és bezárása előtt is az ország nukleáris energiatermelésének csak a 6 százalékát adta. Az El País napilap szerint a lépés valójában azt a célt szolgálhatja, hogy precedenst teremtsenek arra az időszakra, amikor lejár több, most még működő spanyolországi atomerőmű üzemideje. Ez ugyanis az áramigény több mint ötödét érintheti, és az energiatermelés ilyen mértékű visszaesését már nem nézheti tétlenül a madridi kormány.

Legfrissebb