Brutálisan sok szél- és naperőmű kellene a többi energiahordozó kiváltásához

Jókora túlkapacitásra van szükség, ha egy ország az energiaigényét kizárólag megújulókból akarja biztosítani, mint ha a hagyományos energiahordozókra is támaszkodik.

Németország terve szerint 2022-re bezárja az összes atomerőművét, így ettől kezdve a széndioxid-kibocsátásmentes energiaforrást ezután kizárólag a szél- és a napenergia biztosítja.

Ahhoz, hogy 100 százalékban megújuló energiaforrások biztosítsák Németország számára a szükséges energiát, átlagosan 325 GW szél- és napenergiára van szükség – derül ki Fritz Wagner, a Max Planck Plazmafizikai Intézet kutatójának tanulmányából, melyet a Sciencedaily.com idézett.

Ez csaknem másfélszerese a most meglévő, összesen 191 GW beépített kapacitáshoz képest.

A kutató a tanulmányban kifejti, hogy mennyire összetett folyamat a jelenlegi elsődleges energiaforrások helyettesítése az időszakosan működő megújuló energiaforrásokkal. Fritz Wagner azt is megállapítja, hogy elkerülhetetlen más széndioxid-kibocsátásmentes energiaforrások alkalmazása is.

A tanulmány elkészítéséhez a kutató négy korábbi év – 2010, 2012, 2013 és 2015 – időjárását elemezte a megtermelt megújuló energia szempontjából.

Az időszakos energiaforrások definíciójuk szerint is változó hatékonyságú források. Éppen ezért egy olyan rendszerre van szükség, amely képes a csúcsfogyasztás 89 százalékát biztosítani. Ehhez pedig egy jóval nagyobb energiarendszert kell létrehozni, hogy az nagyobb mennyiségű többletenergiát tudjon biztosítani – javasolta Fritz Wagner. Ehhez viszont óriási tárolói kapacitást is ki kellene építeni, ami a hálózati veszteségek és a szezonálisan eltérő fogyasztási szokások miatt nem lenne hatékony a tanulmány szerint.

Legfrissebb