Őrizetben a botrányosan megszűnt magyar gázszolgáltató tulajdonosa

Őrizetbe vették Dmitro Firtas ukrán milliárdost, a korábbi magyar gázszolgáltató EMFESZ Kft. volt tulajdonosát Bécsben.

A bécsi legfelsőbb bíróság a nap folyamán arról, hogy Firtast kiadják az Egyesült Államoknak. Az ügyészség tájékoztatása szerint a milliárdos elfogása egy Spanyolország által kiadott európai elfogatóparancs alapján történt.

Az MTI beszámolója szerint a bécsi tartományi bíróság tavaly áprilisban első fokon még nem hagyta jóvá az Egyesült Államoknak való kiadatást, arra hivatkozva, hogy az amerikai hatóságok eljárása legalább részben politikai indíttatású. Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával vádolják az üzletembert, Novemberben pedig Spanyolország is kérte Dmitro Firtas ukrán milliárdos kiadatását az osztrák hatóságoktól.

Ugyanakkor nem ez az első eset, hogy a botrányos körülmények között megszűnt EMFESZ Kft. volt tulajdonosát őrizetbe veszik. 2014 márciusában Firtast ugyancsak amerikai kérésre vették őrizetbe szintén Bécsben, miután az FBI már 2006 óta nyomoz az egykori ukrán miniszterelnök, Julia Timosenko pénzemberének is tartott üzletember ellen a most felhozott vádakalapján. Dmitro Firtas az akkori beszámolók szerint 174 millió dolláros óvadék ellenében került szabad lábra. Akkori árfolyamon ez mintegy 39 milliárd forintnak felelt meg.

Legfrissebb