Nem tárgyaltak kedden Paks II-ről Brüsszelben

A paksi beruházásról a versenypolitikai biztos távolléte miatt végül mégsem tárgyalt egynapos brüsszeli villámlátogatásán Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az előzetes várakozásokkal szemben nem volt napirenden a paksi beruházás Lázár János keddi egynapos brüsszeli látogatásán, mivel potenciális tárgyalópartnere, Margrethe Vestager, versenypolitikai biztos a Bruxinfo információi szerint nem tartózkodott a városban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón azt mondta, hogy Paksról is tárgyalni kíván Brüsszelben, annál is inkább, mert tovább húzódik az Európai Bizottság hivatalos döntése a projektnek nyújtandó állami támogatásról. Nyílt titok, hogy eredetileg december 7-én tervezték a részletes állami támogatási vizsgálat eredményének kihirdetését, de a Bizottság máig nem tisztázott okok miatt elhalasztotta a döntést, és a dosszié azóta sem került vissza a biztosi kollégium elé.

Hivatalos forrásból nem megerősített információk szerint a késlekedésnek az lehet az oka, hogy a Bizottság sziklaszilárd alapokra kívánja helyezni érvrendszerét, mert tisztában van azzal, hogy pozitív döntés esetén az osztrák kormány előreláthatóan meg fogja támadni azt az Európai Bíróságon. Ahogy azt egy hasonló brit atomerőmű-beruházás, a Hinkley Point esetén is tette.

Megfigyelők korábban február végéig várták a végleges döntést az állami támogatási ügyben, ami az utolsó akadály a projekt végrehajtásának megkezdése előtt.

Legfrissebb