Már a Török Áramlat második részét tervezik

Szerződést írt alá az orosz Gazprom a Török Áramlat gázvezeték második ágának megépítéséről a svájci Allseas Grouppal. Ez része annak a megállapodásnak, amit Gazprom decemberben írt alá a tervezett vezeték Fekete-tengeri szakaszának első ágára.

A mostani szerződés értelmében – hasonlóan az első megállapodásban szereplő konstrukcióhoz – az Allseas

több mint 900 kilométer gázvezetéket fektet majd le a tenegerfenéken

Ehhez a világ legnagyobb, ilyen munkálatokra alkalmas hajóját, a Pioneering Spirit lesz majd segítségükre – számolt be a Naturalgasworld.com a Gazprom közlésére hivatkozva.

A Török Áramlat vezeték projekt újabb közvetlen összeköttetést biztosítana Oroszország és Törökország között a Fekete-tengeren át, ugyanakkor nem csak Törökországba, hanem más európai országoknak is szállít majd fűtőanyagot a tervek szerint.

Az első ág a török fogyasztókhoz juttatja el az orosz gázt, míg a második a dél- és dél-kelet-európai országokba visz majd földgázt. A Török Áramlat ágai egyenként 15,75 milliárd köbméter fűtpanyag eljuttatását teszik majd lehetővé.

Oroszország és Törökország között már létezik egy fekete-tengeri vezeték, a Kék Áramlat, amely évi 16 milliárd köbméter gázt szállít. A 14 éve lefektetett vezeték volt az első olyan, amelyet a Gazprom kifejezetten Ukrajna elkerülése érdekében létesített.

Legfrissebb