Ismét szabadlábon a korábbi EMFESZ-tulajdonos

A bécsi tartományi bíróság pénteken szabadlábra helyezte Dmitro Firtast, elutasítva ezzel az ukrán milliárdos őrizetbe vételéről szóló keddi ügyészségi döntést. Firtas egyelőre Ausztriában marad.

Firtast még kedden vették őrizetbe az osztrák fővárosban. Az ügyészség keddi tájékoztatása szerint a milliárdos elfogása egy Spanyolország által kiadott európai elfogatóparancs alapján történt. Ugyanezen elfogatóparancs alapján csütörtökön egy Bécsben élő szíriai-ukrán üzletembert is elfogtak az osztrák fővárosban - közölte News című osztrák újság.

Dmitro Firtast 2014. március 13-án vették kiadatási őrizetbe az osztrák hatóságok az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jogsegélykérelme alapján, de egy héttel később szabadlábra helyezték 125 millió eurós óvadék ellenében azzal a kikötéssel, hogy nem hagyhatja el Ausztriát, és rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségnél.

Az ügyészségi döntést felülbíráló bécsi tartományi bíróság pénteki döntésének indoklása szerint Firtas ennek a kötelezettségének eleget tett. Értesülések szerint ugyanakkor ez a kötelezettség továbbra is érvényben marad.

A bécsi legfelsőbb bíróság kedden döntött arról, hogy Firtast kiadják az Egyesült Államoknak. Novemberben Spanyolország is kérte Dmitro Firtas ukrán milliárdos kiadatását az osztrák hatóságoktól pénzmosás és bűnszövetkezet miatt, azonban a bécsi tartományi bíróság ezt csütörtökön első fokon elutasította.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával vádolják az üzletembert. A vád szerint Firtas indiai kormányilletékeseket vesztegetett meg, hogy titániumbányászati jogokat kapjon Ándhra Prades szövetségi államban. A kenőpénzek kifizetését Firtas beosztottai úgy tüntették fel hivatalos iratokon, mintha legális üzleti átutalások lennének, és az átutalásokhoz amerikai pénzintézeteket is felhasználtak.

Legfrissebb