Dán cég építi a világ legnagyobb szélturbinaparkját

A brit partoknál építhetik fel a közel 1400 megawattos turbinaparkot, minden korábbinál alacsonyabb támogatás mellett.

Dánok építhetik meg a világ legnagyobb szélturbinafarmját a brit partotknál. A Dong Energy nyerte ugyanis a Hornsea Project Two-ra kiírt tendert, minden eddiginél alacsonyabb tá,ogatési összeget igényelve.

A dán megújuló energiás cég megawattoróránként 57,5 fontos (20 ezer forint) garantált átvételi árral lehetett befutó. Ez feleannyi, mint a két évvel ezelőtti hasonló szerződásekben vállalt ár, ami az Energyvoice.com szerint jelzi a szélenergia egyre komolyabb versenyképességét.

A Hornsea Project Two 1,386 megawatt beépített kapacitásával 1,3 millió háztartás ellátására lesz képes, ami világszerte egyedülálló. Felülmúlja a jelenleg kivitelezés alatt álló Hornsea Project One 1200 megawattos összteljesítményét is, amit ugyancsak a Dong energy épít.

A turbinaparkot a Yorkshire-i partoktól 89 kilométeres távolságra építik, és várhatóan 2022-re kötik rá a brit elektromos hálózatra. Építéséhez 2000, működtetéséhez 130 ember munkája szükségeltetik majd, élettartama 25 év lesz. Támogatott áron 15 évig veszik át tőle az áramot, utána a mindenkori piaci áron értékesítheti a megtermelt energiát.

Samuel Leupold, a Dong alelnöke szerint a szélturbinaparkok versenyképessége esetében a méret a kulcskérdés.

“800-1500 megawatt közötti az ideális beépített kapacitás, ennél fogva a Hornsea Project Two rekordolcsó lesz a társadalom számára.”

https://www.energyvoice.com/otherenergy/150289/dong-energy-awarded-contract-build-worlds-biggest-offshore-wind-farm/