Csak az orosz fővállalkozó hívhat le pénzt a paksi hitelkeretből

  • belföld
  • 2017.09.13
    11:45
  • Greenport
Már ki is fizetett pár számlát a paksi bővítéssel kapcsolatos munkákért a projekt fővállalkozója, az orosz Atomsztrojexport. Az építésére biztosított orosz hitelkerethez kizárólag ők férhetnek hozzá, és utófinanszírozással fizetnek.

Az oroszországi Atomsztrojexport (ASZE) hívhat le egyedül pénzt a Paks II megépítéséhez nyújtott orosz hitelkeretből - írja a Világgazdaság. Ez az a cég, amelyet a megbízást kapta a kulcsrakész és működőképes atomerőmű átadására. A paksi beruházáson dolgozó alvállalkozók tőle kapják meg a pénzt, utófinanszírozással.

A lapnak Aszódi Attila, a beruházásért felelős államtitkár azt mondta, már ki is fizettek néhány paksi számlát tervezési és engedélyezési munkákra. Ezeket már korábban elvégezték, de a brüsszeli vizsgálatok ideje alatt nem lehetett kifizetni.

A lap szerint így működik a kifizetés rendje: az alvállalkozó benyújtja a számlát az elvégzett munkáról, az ASZE pedig, ha megfelelőnek találja a kivitelkezést, a pénz négyötödét az orosz hitelkeretből egyötödét pedig a magyar költségvetés erre elkülönített részéből fizeti.

A jövőre várható kifizetések a területet előkészítő munkákhoz és a további tervekhez és engedélyezésekhez kapcsolódnak majd.

Pakson két, egyenként 1200 megawattos atomerőműblokk épül, összteljesítményük nagyobb lesz mint a jelenleg Pakson üzemelő blokkoké (ez 2000 MW). Erre szükség is lesz az államtitkár szerint, mert a hazai áramfogyasztás folyamatosan nő.