Alternatív üzemanyagokban erősítene a Shell

Akkumulátortöltésből, bioüzemanyagok, LNG eladásából fedezné bevételeinek ötödét 2025-re a Shell. India, Kína és Mexikó felé bővítené hálózatát.

Ázsiában terjeszkedne tovább, és bevételeinek ötödét elektromos autók töltéséből és karbonszegény üzemanyagok (LNG, bioüzemanyagok) eladásából szeretné elérni 2025-re a Shell.

Az olajcég jelenleg 43 ezer töltőállomással rendelkezik a világ 80 országában, de szeretné bővíteni hálózatát Indiában, Kínában és Mexikóban, ahol még látnak növekedési potenciált a fosszilis üzemanyagok piacán, legalábbis a következő évtizedben. Emellett továbbra is a jövőre fókuszálnak, ahol egyre nő a fosszilis üzemanyagokat leváltó altrernatív energiaforrások iránti igény.

Kivesszük a részünket a az energiarendszer dekarbonizációjából. El kell fogadnunk, hogy errefelé megy a világ - idézte a Reuters John Abbottot, a világcég finomítókért, kereskedelemért és marketingért felelős igazgatóját.

Nem is nagyon tehenek mást: Franciaországban és Angliában 2040-től megtiltják a belső égésű motorral szerelt új személykocsik forgalmazását, de India és Kína is hasonló lépésre készül. A Shell előrejelzései szerint az elektromos és hibrid autók aránya 2040-re eléri majd az összes jármű negyedét, de várhatóan jelentősen nő a földgázzal illetve hidrogénnel hajtott járművek aránya is.

A Shellnek már vannak elektromos feltöltést is kínáló kútjai a briteknél, Hollandiában és Kaliforniában, illetve hidrogéntöltő állomások fejlesztésében is részt vesz Németországban.