Naperőművekkel termel majd 50 ezer otthonnak elegendő áramot az MVM

  • zöld
  • 2017.09.14
    11:43
  • Greenport
Országszerte 110 helyszínen hét naperőműves projektet indít az MVM-csoport. Az elsőt már jövő év elején átadják.

100 megawattnyi szolárteljesítményt telepítene a közeljövőben Magyarországon az MVM Zrt. Az összesen 50 milliárd forintba kerülő program első naperőműve 2018 elején készülhet el Felsőzsolcán - írja a Világgazdaság.

A napelemes erőművek között lesz két darab nagyobb, egyenként 20 MW teljesítményű - Felsőzsolcán és Oroszlányban -, illetve öt további projekt keretében Zalaegerszegtől Újkígyósig összesen 108 helyszínen kisebb, egyenként 0,5 MW teljesítményű naperőművet építenek majd fel. Összteljesítményük több mint 50 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd, és több mint 100 ezer tonnával csökkenti a az ország szén-dioxid-kibocsátását.

A beruházásások költségeinek 35 százalékát uniós támogatából 65 százalékát saját erőből fedezik majd, a megtermelt áramot a kötelező átvételi rendszerben értékesítik.

A lapnak erről Zsuga János, a társaság termelési és műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt interjújában Azt is mondta, hogy minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrások használatára, a fotovoltaikusok mellett, biomassza- és depóniagáz-bázisú erőműveket is létesítenek.