Minden jobb, mint fa biomasszára alapozni

A fa alapú biomasszával való energiatermelés nemhogy lassítja a klímaváltozást, de sokat ront a helyzeten.

Az elv, hogy fapellettel alacsony széndioxid-kibocsátás mellett termeljünk elektromos áramot, hibás elképzelés, amely nemhogy nem lassítja, hanem éppen gyorsítja a globális felmelegedést. Az elégetése során keletkező széndioxid-kibocsátás ugyanis nagyobb, mint a szén esetében – hivatkozik egy új tanulmány eredményeire a BBC.

A tanulmány szerzője leszögezi:

a fa elégetése nem széndioxid-semleges, és a pellet elégetése során keletkező széndioxid-kibocsátás nagyobb, mint a szén esetében.

Éppen ezért a szerző, Duncan Brack független környezetvédelmi politikai elemző szerint ezen energiaforrás támogatását át kellene gondolni. Az iparág azonban vitatkozik ezzel, szerintük ugyanis a fa biomasszának jóval alacsonyabb a széndioxid-kibocsátása, mint a fosszilis energiaforrásoknak.

Miközben a legtöbb szó a szél- és a napenergiával kapcsolatban esik, Európában a legtöbb zöld energiát a biomassza adja: a megújuló energia 65 %-a a fapellet elégetéséből származik.

Ennek az oka az elemző szerint, hogy a jelenlegi szabályozások egyáltalán nem számítják a fa elégetéséből származó széndioxid-kibocsátást, ha új fákat ültetnek helyettük. Duncan Brack szerint azonban ez az elv nem jó.

„Nem tehetünk úgy, mintha nem lenne következménye annak a ténynek, hogy ha egy 20-100 éves erdőt kivágunk és elégetünk, akkor nem kerül sok szén a légkörbe” - hangsúlyozta a szerző.

A törvények figyelmen kívül hagyják azt a tényt is, hogy a kivágott fák helyére ültetett fiatal facsemeték sokkal kevesebb szén-dioxid megkötésére képesek – figyelmeztet a szakértő.

„A tanulmány ismét megerősíti azt a tényt, hogy ha kivágjuk a fákat és pelletként elégetjük erőművekben, az nem megoldás, hanem katasztrófa a klímapolitika szempontjából” - idézi a BBC David Carr amerikai jogtanácsost.

Legfrissebb