Norvégiában már a Tesla-adót fontolgatják

  • külföld
  • 2017.10.12
    15:39
  • Greenport
Súlyadót vetnének ki az elektromos autókra jövőre Norvégiában. A legnehezebb Tesla Model X után akár közel 3 millió forint is lehet az egyelőre csak tervezett közteher.

Elon Muskot nem biztos, hogy feldobja a hír, hágy autógyára harmadik legnagyobb felvevőpiacán megadóztatnák az eddig adómentesen és rengeteg egyéb kedvezménnyel vásárolható elektromos autóit.

Az új adót az elektromos autókra a súlyuk alapján vetnék ki jövőre - az egyelőre csak tervezetben létező javaslat alapján. A Tesla esetében a két tonnás Model S 75D után körülbleül 7000 korona (230 ezer forint), a két és fél tonnás Model X P100D után pedig 36 ezer és 82 ezer korona (1,2-2,7 millió forint) közötti összeget kellene befizetni. Nem véletlen, hog a norvég sajtó egyből Tesla-adóként kezdte emlegetni a javaslatot.

A lépés merően szembemegy Norvégia eddigi gyakorlatával, ami rendkívüli nagyvonalú kedvezményekkel segítette az elektromos autózás terjedését. Meg is lett a hatása: a világ első országává váltak az egy főre eső villanyautók számában, ahol ráadásul az újonnan értékesített autók több mint fele elektromos meghajtású volt a múlt hónapban - írja a Financial Times.

Az is igaz, hogy az utóbbi időkben - ahogy erről a Greenport is írt korábban -, megmutatkoztak ennek a nagyvonalúságnak a hátrányai is, és egyre többen jelezték, valahol el kellene kezdeni megnyirbálni a kedvezményeket.

A az új adónem kritikusai szerint még túl korai lenne bevezetni, mert a piac törékeny, és könnyen elveszíthetik azt az előnyt, amit megszereztek a kedvezményekkel. A mellett érvelők azt mondják, a túl sok kedvezmény a villanyautók számának egyre növekedésével a tömegközlekedés rovására megy, és az egyéni közlekedésnek, illetve a drága járműveket megfizetni képes rétegeknek kedvez.